Soome keel ei ole „muu keel“, soome keel on oma keel

20. jaan. 2023 Karola Velberg, Ilona Säälik, Piret Meresma Eesti Soome Keele Õpetajate Selts - Kommenteeri artiklit

Soome keel on õppijate hulgas viimastel aastatel üha populaarsem. Järjest enam on üldhariduskoole, kus on võimalik seda õppida. 

Nende seas on ka uued riigigümnaasiumid. Käesoleval õppeaastal avatud Saue riigigümnaasium tuli haridusellu uue kontseptsiooniga, pakkudes B-keele vahetamise võimalust (põhikoolis õpitud keele saab saksa või soome keele vastu välja vahetada). Võimalus oli gümnaasiumisse astujate seas väga populaarne, soome keele grupp täitus kiiresti ja paljud huvilised jäid võimalusest ilma. 

Võimalus teise võõrkeelena õpitavat võõrkeelt valida tõstab gümnasistide motivatsiooni õppida ja proovida midagi uut. Olukorras, kus aastaid Soomes elanud pered pöörduvad tagasi Eestisse, on oluline, et lapsed saaksid õppida soome keelt edasi nii põhikoolis kui gümnaasiumis. Eestil on võimalus olla Soome jaoks ainulaadne partner, kus soome keel on au sees ja osatakse soome keelt.  

Rõõm on tõdeda, et ka Eesti Vabariigi president toetab sugulaskeelte õpet üldhariduskoolides, öeldes, et soome keel võiks olla kohustuslik aine. Ka Eesti ja Soome tulevikukoostöö raport tõdeb, et eesti ja soome keel on sugulaskeeled ning keele ja kultuuri hoidmine on auasi. Siin põrkame aga kokku mitme probleemiga: soome keel on olnud B-keelena riiklikus põhikooli ja gümnaasiumi õppekavas juba 13 aastat, aga alati peidetud sõnapaari „muu keel“ taha,. Puuduvad sobivad õppematerjalid, võimalus õppida soome keelt ülikoolis on vähenenud ja sellest tulenevalt on soome keele õpetajate järelkasv piiratud. 

Soome keeles on 9.–12. klassi õpilasel võimalik osaleda üleriigilisel olümpiaadil, Tallinna Ülikoolis saab sooritada B1–C2-taseme rahvusvahelise soome keele eksami, Soome Instituut Eestis ja Soome suursaatkond toovad Eestisse Soome kultuuri ja toetavad iga päev soome keele õpetajaid ja õpetamist. Lootus on, et riigigümnaasiumite tulek annab soome keelele uue hingamise ja toetab õpetajate järelkasvu.

Eesti soome keele õpetajate selts, mis on seisnud soome keele õpetajate ja õpetamise eest, saab tänavu 30-aastaseks. Loodame, et 30 aasta pärast võime tähistada oma seltsi 60 aasta juubelit praegusest suurema liikmeskonnaga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!