Tallinna Keskraamatukogu kuu teema: Head uut eesti kirjandust

20. jaan. 2023 Marelle Kirnmann Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Maniakkide Tänav „Muinaskuningas“ (2022)

„Muinaskuningas“ juhatab lugeja Muinas-Eesti inimeste ellu, milles elatakse sümbioosis mütoloogiliste olenditega. Veia kihlakonnavanem Hüüp peab lahinguid mitte ainult enda hinges, vaid ka päriselus. Tema eesmärgiks saab võitlus ülekohtu vastu ning sel teekonnal ta avastab lojaalsuse, eneseohverduste ja kättemaksu olulisuse ülla eesmärgi nimel.  

Kui haldjana elav Hüüp sünnib uuesti Vaiamaa kuninga Maideli pojaks ja troonipärijaks, saab alguse Hüübi ja tema õe Kale vaen. 

Lisaks inimestele osalevad sõjas ka varjudemaailma sõjardid: kõnglased, ehmatised, luulindlased, ögardid, libahändlased jpt. 

Raamatust leiame vihjeid ka vanade kombetalituste kohta looduslikes pühapaikades, mis on senini osa meie kultuuripärandist. 

Sobib vanemale koolieale, täiskasvanutele.

Kristin Kongi „Kuningas Toti ja Dorpati tulelinn“ (2022)

Tartus, heade mõtete linnas, asub üks vana ja väärikas kivimaja. Just selles majas on üheksa-aastase Lukase, tema vanemate, väikevend Thori ja koer Luurihi kodu. Laste vanaema Aada viib poisid jalutuskäigule Tartu vanalinna ning kostitab neid huvitavate ajalookildudega. Ajaloohuvilise poisina mõistab Lukas, et elab legendiderohkes ja põnevas linnas. Vanad arhitektuuridetailid, mis säilinud pikki aastaid, veenavad teda, et seal on elanud ka lohed. Just see usk viib Lukase ja Thori imetabasele retkele läbi Toomemäe võlvkäigu 200 aasta tagusesse Dorpatisse ning poisid peavad sisse elama tollasesse ajastusse. 

Kas Lukase suurustleva luiskeloona välja paisatud muinasjutt nende päritolu kohta läheb liiale? Fantaasiaküllase lisana saame raamatust teada jääkarude kuningriigist, julgest lohetaltsutajast ning linna ähvardavast punasest lohest. Raamat sobib nooremale koolieale.

Viiu-Marie Fürstenberg „Vennad ja Liise“ (2022)

Südamlik raamat räägib toredaid lugusid ühe perekonna igapäevategemistest. Liise on pisike tüdrukutirts, kelle elu keerleb suurte vendade ning ema-isa ümber. Pere pesamunale saab osaks terve pere piiritu armastus. 

Igapäevaelu killud ja seigad õpetavad lastele väärtusi, mida vajame läbi terve elu. Saame teada, et ei ole olemas väljapääsmatuid olukordi, vajame mõnes situatsioonis vaid veidi rohkem fantaasiat. Õpetlikud lood annavad lastele aimu, kui oluline on anda oma panus pere argistes tegemistes ning olla ka keskkonnateadlik tarbija. Sobib algklassidele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!