Ühisloome Haapsalu muuseumides

27. jaan. 2023 Karin Mägi muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit
Iloni Imedemaa ning raudtee- ja sidemuuseumi ühisprogramm „Pikk-pikk teekond“. Foto: Höije Rahu

Haapsalus saab muuseumitundides lisaks teadmiste kogumisele ergutada loovust ja ammutada inspiratsiooni. Pakume sel kevadel 1.–6. klassi lastele muuseumitundides võimalust nii end individuaalselt väljendada kui ühiselt luua.

Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kahte muuseumi ühendav programm „Kunstipiknik“ pakkus juba eelmisel kevadel lastele omamoodi kogemust. Iloni Imedemaad ja Ants Laikmaa muuseumi siduval kunstipiknikul käis üle kahesaja lapse, kellele pakkusime seostatud ja mitmekülgset elamust. Positiivne kogemus andis julgust luua veel üks muuseume ühendav tund: „Pikk-pikk teekond“ sisaldab raudtee- ja sidemuuseumi ning Iloni Imedemaa külastust ja sõitu huvisõidurongiga Peetrike. Ühisprogramm sobib 1.–6. klassi lastele ja kestab umbes 2,5 tundi. Pärast programmi pakume võimalust pidada piknikku Iloni Imedemaa hoovis, piknikueine saab ette tellida. „Pikk-pikk teekond“ on muuseumitund, milles räägime suhtlemisest, sõnumite saatmisest ja koodide lahtimurdmisest. Tunni käigus õpivad osalejad kodeerima salakirja ja saavad mängu kaudu teada, kuidas sõnumeid saata ning vastu võtta, millest võivad saaja ja saatja vahel tekkida arusaamatused ja kuidas neid lahendada. Muuseumitund toimub osaliselt õues ja viime seda läbi esmaspäeval ja teisipäeval, tundi saab broneerida alates 22. maist.

Värskendasime ka muuseumitundi „Kunstipiknik“. Nii Iloni Imedemaal kui Ants Laikmaa muuseumis vaatleme loodust kui inspiratsiooniallikat, uurime lähemalt mõlema kunstniku elu ja loomingut ning muidugi loome ise kunsti. Iloni Imedemaal saab iga osaleja meisterdada looduslike ja taaskasutusmaterjalidega ning Ants Laikmaa muuseumis loovad osalejad ühisteose. 

Kui tavaliselt töötab kunstitunnis iga laps omaette, siis Ants Laikmaa muuseumis saab järgi proovida, kuidas tuleb välja koosloome. Räägime kunsti väljendusviisidest ja klass saab luua oma maakunstiteose, milles kasutame loodust seda kahjustamata. „Kunstipiknik“ on muuseumide tunniplaanis alates 10. maist ja viime seda läbi kolmapäevast reedeni.

Lisaks mais algavatele eri muuseume ühendavatele tundidele pakume jätkuvalt muuseumitunde Iloni Imedemaal, Haapsalu linnuses, Haapsalu raekojas, raudtee- ja sidemuuseumis ning Ants Laikmaa muuseumis. Mängulised ja loovust ergutavad muuseumitunnid igale vanuseastmele leiab Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kodulehelt salm.ee/haridusprogrammid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!