Ukraina noored saavad nüüd ka Tallinnas kunsti õppida

27. jaan. 2023 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Vestlus Ukraina noortega

Vestlus Kadi Kreisiga

Vestlus Renno Veinthaliga

Vestlus Raul Ammeriga

23. jaanuaril avas Tartu Kunstikool Tallinnas ARS-i kunstilinnakus oma õppegrupi, kus Tallinnas elavad Ukraina noored saavad õppida ringdisaini, digikunsti jms.

Õppegrupi avaaktus algas Eesti hümni laulmisega ja HTM-i asekantsler Renno Veinthal märkis, et Eesti kutsekoolides õpib juba 450 Ukraina noort, kuid palju on ka neid, kes veel ei õpi ega tööta. Nüüd avas Tartu Kunstikool Tallinnas oma õppgrupi ja veel 31 Ukraina noort saab õppima asuda.  

Veinthal julgustas Ukraina noori visalt pingutama ja tõi neile eeskujuks kunstiakadeemia sõjapõgenikust tudengi Darja Titova, kes võitis Ukraina vabadusele pühendatud kaheeurose meenemündi kujundusvõistluse. Veinthal soovitas Ukraina noortel ka usinalt eesti keelt õppida, lisades, et see on raske, kuid võimalik. Ühe aastaga või kiireminigi on eesti keel selgeks saadud.

Ukraina õpilased. Foto: Raivo Juurak

Tartu Kunstikooli direktor Kadi Kreis meenutas, et sügisel asus Tartus kunsti õppima 35 Ukraina õpilast, nad on hästi hakkama saanud. Nüüd jaanuaris hakkab kunstikooli Tallinna õppegrupis tegutsema veel 31 Ukraina noort. Kõik nad saavad Eestis kehtiva õpilaspileti. Nad õpivad digimeediat, animatsiooni, digijoonistamist jms ning saavad tänu nendele oskustele Eesti ühiskonnaellu siseneda. Lisaks aitab kunstikooli tugimeeskond neil oma karjääriraja leida.  

Ukraina noored õpivad kunstikooli Tallinna õpperühmas eesti keeles. Tartus on nad õppinud pool aastat eesti keeles ja praegu saavad eesti keelest nii hästi aru, et viiakse Ukraina grupist üle eestikeelsetesse gruppidesse. 

Kadi Kreis rääkis, et ei mõista inimesi, kes ei oskavat pagulaste lapsi õpetada, sest neile polevat seda keegi õpetanud. Meid on õpetatud mõtlema, toonitas Kadi Kreis. Ukraina noori aidates toetame Ukraina võitu, lisas ta.

Raul Ammer haridusministeeriumist rääkis lähemalt sellest, kuidas tekkis Tartu Kunstikoolil Tallinna õppegrupi idee ja kui paljusid kanaleid kasutades leidis algatusmeeskond üles need Ukraina noored, kes ei töötanud ega õppinud. 

Muuhulgas märkis Raul Ammer, et HTM on juba neli aastat toetanud Ukraina kolleege sealse kutseharidusreformi läbiviimisel.Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!