Üldhariduskoolid on oodatud katsetama koolimudelit eesti keelest erineva kodukeelega õpilastele

6. jaan. 2023 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeerium otsib konkursi korras üldhariduskoole, kes soovivad ekspertide toel katsetada koolimudelit eesti keelest erineva kodukeelega õpilastele alates järgmisest, st 2023/2024. õppeaastast. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles, et lähtuvalt eestikeelsele õppele ülemineku detailsest tegevuskavast on oluline pakkuda nõustamist ja tuge koolidele, kes seda vajavad. „Kinnitasin detsembris ülemineku tegevuskava koos tähtaegade ja eelarvega, mis muuhulgas näeb ette mitmekülgse toe erinevatele osapooltele. Sinna hulka kuulub ka koolikorralduslike ja metoodikat käsitlevate mudelite loomine ja rakendamine,“ ütles Lukas. „Neid mudeleid saavad kasutada üleminekul eestikeelsele õppele just need koolid, kus vajatakse rohkem välist tuge.“
Kandideerima on oodatud üldhariduskoolid, kus vähemalt 75% õpilasi on eesti keelest erineva kodukeelega ning kooli meeskond on valmis koostöös leidma lahendusi, kuidas nende õpilaste õpiteed koolis toetada. 
Eesti keelest erineva emakeelega õpilastele teaduspõhise ja õppimist toetava koolimudeli loomise ja üldhariduskoolides katsetamise eestvedaja on Narva Gümnaasium. Kooli direktor ja piloteerimise meeskonna juht Teivi Gabriel ütles, et ettevõtmise pika nimetuse võtab ilmekalt kokku lühend teadmuskool. „Narva Gümnaasium piloteerib teadmuskooli gümnaasiumiastmes. Konkursiga soovime leida võrdväärseid ja õhinat täis koolimeeskondi üldhariduskoolide hulgast, kes näevad vajadust mõtestada terviklikult eesti keelest erineva kodukeelega õpilaste toetamist koolis,“ ütles Gabriel. „Kandideerima on oodatud koolid, mille meeskonnad on motiveeritud, valmis jagama oma seniseid praktikaid, aga ka väljakutseid ning juhtima tõenduspõhiselt muudatusi koolikorralduses. Neist saavad ühtaegu ka sisuloojad ja partnerid koolimudeli väljatöötamisel.“
Teadmuskooli eesmärk on tegelda kooli kogukonna tasandil kavakindlalt identiteediloomega, toetada õpilaste psühholoogilisi baasvajadusi ja õppida õppima, toetada eesti keeles edasiõppimise võimekust ja eesti keele kasutamise oskust mitmesugustes elusituatsioonides, luues õppekavas võimalused arendada õppija enda kodukeelt.
Katsekooliks saab kandideerida kuni 31. jaanuarini. Kandideerimiseks tuleb koolil esitada sooviavaldus ühes kaaskirjaga, kus kirjeldatakse väljakutseid, millega kool eesti keelest erineva kodukeelega õppijate toetamisel seisab silmitsi. Katsetatakse 2026. aastani.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!