Väärtuskasvatus

20. jaan. 2023 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Kuidas läks Tartu Ülikooli eetikakeskuse eelmine aasta ja mis on plaanis alanud aastal, sellest räägib videointervjuus projektijuht Mari-Liis Nummert.

Sissejuhatuseks ütleb Mari-Liis Nummert, et kõige üldisemas plaanis püüab eetikakeskus suurendada üksteisest hoolimist ühiskonnas. 

2022. aasta läks eetikakeskusel Mari-Liis Nummerti hinnangul hästi. Näiteks oli palju kandideerijaid väärtusarenduse tunnustusprogrammidesse „Hea kool kui väärtuspõhine kool“ ja „Hea lasteaed kui väärtuspõhine lasteaed“. 14 kooli ja 16 lasteaeda läbis eetikakeskuse tunnustusprogrammi eelmisel aastal täies mahus. Tunnustusprogrammiga liitus sel aastal ka erivajadustega lapsi õpetav Porkuni kool. 

Eetikakeskusel ilmus raamat „Mis on sulle kallis?“, mis on mõeldud õpetajatele ja ka lastevanematele lastega koos lugemiseks. Raamatu valmimisele aitasid kaasa lastekirjanik Tiia Navi, praktilise filosoofia professor Kadri Simm ja illustraator Elina Sildre. Lastekirjanduse keskus valis selle aasta parimate lasteraamatute hulka ja lisas ka messikataloogi. Raamat on olemas ka vene keeles ja sel aastal on see kavas tõlkida ukraina keelde. 

Alanud aastal läbivad eetikakeskuse tunnustusprogrammiga liitujad kõigepealt tasuta veebikursuse, kus tutvustatakse väärtusarenduse põhimõisteid. 

Alanud aastal arendatakse edasi lasteaia rühmaõpetaja väärtuspõhise eneseanalüüsi mudelit ja hakatakse koostama „Hea lasteaia käsiraamatut“.  

Keda eetikakeskuse tegevus huvitab, leiab infot keskuse veebilehelt, hea kooli andmebaasist (https://heakool.ut.ee/) ja Facebooki grupist Eetikaveeb. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!