Nukuteatrimuuseum avab rändnäituse

3. veebr. 2023 Gerli Mägi Nukuteatrimuuseumi kuraator - Kommenteeri artiklit
Haldjas Kastetilk on Nukuteatrimuuseumi kogu kõige vanem nukk. Foto: Nukuteatrimuuseumi kogu

Tallinna vanalinnas asuv Nukuteatrimuuseum on koduks rohkem kui kaheksasajale teatrinukule, kes on kunagi laval üles astunud. Muuseumi kolmeteistkümnendal sünnipäeval avatakse esmakordselt rändnäitus „Teatrinukkude võlumaailm“, millega sõidetakse paikadesse üle Eesti. Näitus alustab rännakut märtsikuus Põlva kultuuri- ja huvikeskusest ning liigub seejärel Valga muuseumisse. Eesmärk on tutvustada nukuteatrikunsti nii Eesti suuremates kui ka väiksemates linnades.

Rändnäitus on lühivorm Nukuteatrimuuseumi püsiekspositsioonist, mis pakub teadmisi ajaloost, võimalust mängida teatrinukkudega ning tutvustab seda, kuidas lavastust ette valmistatakse. Sarnaselt Nukuteatrimuuseumi püsiekspositsiooniga tutvustab ka rändnäitus kõige enam levinud nukuliike, nagu varjunukud, lauanukud, käpiknukud, varrasnukud ja marionetid. Iga nukuliiki esindab üks või mitu näidet nukuteatri (praeguse Eesti Noorsooteatri) kunagistest lavastustest. Enamjaolt on tegemist väärtuslike originaalnukkude koopiatega, mille on noorsooteatri nukumeistrid valmistanud spetsiaalselt rändnäituseks. Näitusele on valitud nukke eri kümnenditest ning nende valik peegeldab nukuteatri endisi ja praegusi kunstilisi juhte ja peakunstnikke.

Näitus „Teatrinukkude võlumaailm“ toob publikuni näited kaheksast lavastusest, mille kaudu esitatakse teadmisi nuku liigist ning lavastusest. Näiteks saab marionette tutvustaval laval mängida 1944. aasta lavastuse „Haldjas kastetilk“ koopianukuga. Tegemist on äärmiselt põneva marionetiga, mis on veel vanem kui nukuteater. Ühtlasi on tegu kõige vanema nukuga Nukuteatrimuuseumi kogus. Lisaks on näitusel eksponeeritud koopianukud lavastustest „Prügihunt ja superjänes“, „Babe“, „Emma ja ajakivi ehk Nukkude teater“, „Tuhkatriinu“, „Kuldvõtmeke ehk Buratino senitundmatud seiklused“, „Elutarkus või elukartus“ ning „Väike Illimar“.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!