Nüüdisaegne lähenemine Shakespeare’i „Romeole ja Juliale“

3. veebr. 2023 Vanemuine - Kommenteeri artiklit
Romeo rollis on Vanemuise teatri näitleja Aivar Tommingas ja Julia rollis Ilo-Ann Saarepera Tartu Uuest Teatrist. Foto: Heikki Leis

William Shakespeare’i sajanditetagune teada-tuntud keelatud armastuse lugu on Vanemuise ja Tartu Uue Teatri koostöös saanud uue kuue, kus konflikt ei ole mitte vaenutsevate perekondade vahel, vaid armastajapaari vanusevahes.

Lavastuse dramaturg, Andreas Aadel Tartu Uuest Teatrist, rääkis, kuidas nad teatrikaaslasest lavastaja Elise Metsanurgaga Shakespeare’i lavale toomiseni jõudsid: „Rääkisime pikemalt sellest, kuidas Shakespeare’i tekstid tänapäeval kõlavad, ja leidsime, et nende tekstide ajastu sotsiaalne kontekst loeb paljudel juhtudel väga palju, kuigi ei ole kõige põhilisem. Siis hakkasime peas mängima mõttega, mis juhtuks, kui tõsta Shakespeare’i ajastu sotsiaalne konflikt tänapäeva.“

Nii on lavastuses armastuse keelajad kõik need, kes ei pea õigeks Romeo ja Julia suhet, sest nende vanusevahe on rohkem kui pool sajandit. See on tänapäevase ühiskonna peegeldus klassikalises võtmes.

Vanema kooliastme õpilane leiab lavastuse tekstiversioonis viiteid ka teistele Shakespeare’i teostele peale „Romeo ja Julia“. Terav kõrv kuuleb teiste hulgas katkeid näidenditest „Othello“, „Macbeth“, „Palju kära ei millestki“, „Eksituste komöödia“ jt.

Shakespeare’i tragöödiale Vanemuise teatri väikese maja laval annab helikeele Jarek Kasar, esinejanimega Chalice. Helilooja seisab laval ka jutustaja rollis ning viib vaatajad talle omase sõnaloomega lavaloos edasi, täpsustades vahepeal vürtsikal moel laval toimuvat. Kasari loodud helikeel on inspireeritud lavakujunduse ühest osast – laest rippuvatest trossidest, mis näitlejaid kord kammitsevad, kord aheldavad ja siis lasevad vabaks.

Romeo rollis on Vanemuise teatri näitleja Aivar Tommingas ja Julia rollis Ilo-Ann Saarepera Tartu Uuest Teatrist. Nende kõrval on laval näitlejad Priit Strandberg, Marika Barabanštšikova, Riho Kütsar, Margus Jaanovits, Maria Annus, Andres Mähar ja Reimo Sagor Vanemuise teatrist ning Ekke Hekles Tartu Uuest Teatrist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!