Põhikooli- ja gümnaasiumi lõpueksamiteks valmistumiseks pakub riik tasuta e-kursuseid

7. veebr. 2023 HTM - Kommenteeri artiklit

Koolilõpetajad saavad end registreerida Tallinna Ülikooli, Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli korraldavatele tasuta e-kursustele, mis on mõeldud lisatoena õppetööle koolis. Kursuseid rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul annab kordamine eksamite eel õpilastele juurde kindlustunnet lõpueksamiteks valmistumisel ja edasiõppimise kavandamisel. „Tasuta e-kursusi pakume kolmandat aastat ning tagasiside nii õpetajatelt, õpilastelt kui lapsevanematelt on olnud väga hea. Mõistagi osalevad kursustel selgete eesmärkidega õpilased, kes on valmis pisut pingutama. Kursused kinnistavad seniseid teadmisi, kordavad üle olulised teemad ning kindlasti õpivad noored ka midagi uut,“ selgitab Lukas ja lisab: „Tahan tänada ülikoole, et nad on jätkuvalt meie partnerid ning olnud valmis paindlikult reageerima ja õpilaste lisatoe vajadusest lähtuvaid kursusi pakkuma.“
Tartu Ülikooli õppeprorektor Aune Valk sõnas, et nii põhikooli kui ka gümnaasiumi lõpuaasta on pingeline, sest peale kooli lõpetamise peab keskenduma ka uutele valikutele. „Sageli selgub uude kooli või ülikooli minekul, et väga headest hinnetest hoolimata võivad mingites teadmistes olla lüngad. Tahame pakutavate kursustega anda ühelt poolt lisateadmisi, aga teisalt kindlustunnet oma soovitud kooli ja erialale pääsemiseks. Just kindlusest võib ka tublidel õpilastel puudus olla,“ ütles Valk.
Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi korraldatavate ettevalmistuskursuste sekka lisandus sellel aastal põhikooli eesti keele eksami kursus. Kursus läbitakse Moodle’is iseseisvaid ülesandeid lahendades, lisaks toimub kümme kohtumiskorda Zoomis, kus analüüsitakse lahendatud ülesandeid ja antakse näpunäiteid, kuidas lihvida õigekeelsust, lugemist ja kirjutamist.
Sel aastal on kursuste valik eelmiste aastatega võrreldes pisut erinev. Sarnaselt abiturientidega saavad ka põhikoolilõpetajad osaleda eesti keele kursustel, mis algavad juba 15. veebruaril. Lisaks on põhikoolilõpetajatel võimalus oma teadmisi korrata matemaatikas, füüsikas, keemias ja bioloogias ning osaleda eesti keel teise keelena kursusel.
Gümnaasiumilõpetajatel on traditsiooniliselt võimalus osaleda eesti keele ning kitsa ja laia matemaatika kursustel. Abituriendid saavad oma teadmisi täiendada ka loodusainetes – keemias, füüsikas ja bioloogias. Need ei ole kohustuslikud riigieksami ained, kuid aitavad loodusainete vastu huvi tundvatel noortel ülikooli sisseastumiseks paremini valmistuda.
Kursused on tasuta, toimuvad e-õppena ja nendel osalemine on vabatahtlik. Ülikoolide pakutavatel e- kursustel võivad soovi korral osaleda ka nooremate klasside õpilased, kes tahavad oma teadmisi täiendada. Samuti on osalema oodatud kutseõppeasutuste õpilased.
2022. aasta kevadel tellis haridus- ja teadusministeerium kolmelt ülikoolilt kokku 11 veebikursust. Kõikidele veebikursustele registreerus ligikaudu 5100 õppijat.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!