Selgusid parimad noorteadlased kolme minuti loengutes

4. veebr. 2023 Eesti Teaduste Akadeemia - Kommenteeri artiklit
Konkursi viis parimat: Anette Miller, Keiu Paapsi, Kertu Liis Krigul, Madli Raudkivi ja Martin Sarap. Foto: Reti Kokk

Eile õhtul Eesti Teaduste Akadeemias toimunud konkursi „Teadus 3 minutiga“ finaalgalal selgusid viis parimat.

Konkursi laureaadid on

Teaduste akadeemia president Tarmo Soomere tunnustas žürii otsust välja kuulutades võistlejate ühtlaselt kõrget taset. Lisaks tõi ta esile, et seekordses finaalis oli esimest korda võistluse ajaloos rohkem ettekandeid humanitaar- ja sotsiaalteaduste valdkonnast võrreldes loodus- ja tehnikateadustega. Ka viimaste puhul vääris kiidusõnu kõigis lühiloengutes esinenud ootamatult tugev ja sädelev sotsiaalne sõnum.

Samuti valisid teadusportaali Novaator toimetajad oma lemmikud teadusartikli kirjutajate seast. Kolme esile tõstetu hulka said Marit Alas (Eesti Keele Instituut, lingvistika; Kohanimede säilimine ja kadu Vergi poolsaare näitel), Jürgen Karvak (Tartu Ülikool, vooluveekogude ökoloogia; Ojad – linnalooduse tulipunktid ja ühendusteed) ja Kristo Raun (Tartu Ülikool, suurandmete nooremteadur; Otsetee otsusteni – vastavuskontrolli tegemine voogandmetel).

Konkursi finaali jõudis 15 doktoranti ja noorteadlast, kes esindasid seitset ülikooli või teadusasutust. Võistlejad pidid oma aastaid kestnud teadustööst rääkima asjalikult ja arusaadavalt vaid kolme minuti jooksul. 

Žüriisse kuulusid teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, riigikogu liige Yoko Alender, teatrijuht ja lavastaja Peeter Jalakas, ajakirjanik Tuuli Jõesaar, ettevõtja Kristel Kruustük ning kirjanik Karl Martin Sinijärv.

Järgneva paari kuu jooksul tehakse viie võitja loengutest videoklipid, mida näidatakse kevadhooajal Eesti Televisiooni saates „Terevisioon“ ja Novaatoris. Viimases saavad vaatajad valida ka oma lemmiku.

Reedesele finaalile eelnesid ülikoolide sisekonkursid, koolitused esinemisoskuse treenimiseks ja praeguseks juba Novaatoris avaldatud populaarteaduslike artiklite kirjutamine.

Finaalgalat saab vaadata teaduste akadeemia Youtube’i-kanalis
Kõigi finalistidega saab tutvuda siin.
Konkursi koostööpartner on Eesti rahvusringhääling ning seda toetab rahaliselt Euroopa Liidu regionaalarengu fond Eesti teadusagentuuri Teame+ programmist.

Žürii lemmikud
Kertu Liis Krigul
Olen geenitehnoloogia 4. aasta doktorant, kelle uurimisteema on inimeste mikrobioota ehk keha mikroobide roll tervise kujundamisel. Viimasel ajal on põhifookuseks olnud just antibiootikumide kasutamise mõju soolestiku mikroobikooslustele ja seeläbi meie tervisele. Oma uurimustöös kasutan ma Eesti geenivaramu geenidoonorite mikrobioomi andmeid. Lisaks teadusele ja selle populariseerimisele, pean lugu fotograafiast, kestvusspordist ja heast naljast.

Anette Miller
Minu nimi on Annette ja ma olen orgaanilise sünteesi doktorant. Minu eriala, keemia, toob inimestes esile kahetisi tundeid – kel hakkab kohutavalt kõhe kooliajale mõeldes, kel löövad silmad särama põnevate paukude-särinate peale mõeldes. Minu igapäevatöö laboris on kahe vahepeal. Enese proovilepanek suure tundmatusega silmitsi seistes on pidev ja pinev, aga särin on sees, sest terendab ka võimalus ning eesmärk panustada inimkonna teadmiste suurenemisse. Selline ongi minu jaoks teadlaseks olemise võlu.

Keiu Paapsi
Olen Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika teadur ja arstiteaduse doktorant. Oma doktoritöös keskendun Eesti laste ja noorte vähiandmete uurimisele. Minu missiooniks teadlasena on tõsta ühiskonna teadlikkust laste ja noorte kasvajatest ning aidata omalt poolt kaasa, et läbi parema poliitikakujundamise, tervishoiusüsteemi juhtimise ja veel põhjalikemate teadusuuringute oleks meie noortele vähipatsientidele tagatud parim võimalik ravi.

Madli Raudkivi
Ma olen on Tallinna Ülikooli sotsioloogia eriala doktorant. Minu doktoritöö keskendub hooldusperedele ehk inimestele, kes hoolitsevad lühemat või pikemat aega mittebioloogilise lapse eest. Igapäevaselt töötan avalikus sektoris sotsiaalkindlustusametis kõrge riskikäitumisega laste teemadel. Annan ka loenguid ja seminare Tallinna Ülikoolis ning Tallinna tehnikaülikoolis.

Martin Sarap
Olen elektroenergeetika ja mehhatroonika instituudi doktorant-nooremteadur ning töötan elektrimasinate grupis kihtlisandustehnoloogia ehk 3D-printimisega. Doktoritöö raames mõtlen välja ja katsetan meetodeid, kuidas metalli 3D-printimist ära kasutada elektrimasinate jahutamiseks. Lisaks õpetan tudengeid aines „Elektromagnetism ja elektrimasinad“, juhendan mitut bakalaureuse- ja magistritudengit ning viin läbi töötube nii „Noore inseneri“ programmi kui ka „Rakett 21“ raames.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!