Seni kui on lootust, võib leida ka rõõmu

3. veebr. 2023 Anne Velt lavastaja - Kommenteeri artiklit
Näitlejad Katrin Valkna, Kristjan Sarv, Mart Toome ja Miika Pihlak lavastuse proovis. Foto: Erika Tuulik

Ajateater toob Kumu auditooriumis 19. veebruaril publiku ette lavastuse ,,Anne Franki päevik“. Tõestisündinud lood vajavad rääkimist nii koolis kui ka teatrilaval, sest need õpetavad meid endast ja maailmast meie ümber paremini aru saama.

Kuigi lavateoses käsitletavad sündmused toimusid II maailmasõja ajal, on esilekerkivad teemad ja küsimused aktuaalsed ka tänapäeval. Lavastust ette valmistades püüdsime ajaloo- ja kirjandusõpetajatega vesteldes leida vastust küsimusele, miks sellised stsenaariumid ajaloos korduvad.

Vaid tuhande kilomeeri kaugusel Eestist on miljonite inimeste elu pöördumatult muutunud, ent ometi eksisteerib abivalmidus ja inimlikkus. Oma mõtteid täiskasvanulikult väljendavas Anne Frankis (1929–1945) on kõigest hoolimata palju lootust ja soovi elust rõõmu tunda. Kadrioru Saksa Gümnaasiumi eesti keele, kirjanduse ja ajaloo õpetaja Ene Andressoni sõnul saame õppida Annelt tänulik olemist selle eest, mis meil on. 

„Ükskõik, mida me läbi elame, jääb alati lootus ja usk oma unistustesse. Võiksime õppida sellest raamatust oskust andestada. Vaatamata sellele, et natsiarmee hävitas II maailmasõja ajal miljoneid inimesi, ei vihanud Anne sakslasi nende rahvuse pärast. Ta uskus, et tegelikult on kõik inimesed oma põhiolemuselt head.“

„Ajaloosündmustest rääkimisel on oluline viis, kuidas seda teha,“ ütleb Haabneeme kooli ajalooõpetaja Kert Õun. „Olen märganud, et õpilaste tähelepanu kasvab tundlike teemadega. Ajalooliste kaadrite nägemine võtab nii mõnelgi isu natsiteemalisi nalju teha. Ajalooõpetus ei ole muinasjutt, vaid kogu inimkonna tõestisündinud lugu, ja see ei ole alati olnud ilus. Õpetajal on oluline oma auditooriumi mõista. Ajalugu õpetades tuleb olla paindlik ja osata asju näha eri vaatenurkadest, sest inimese põhiolemust tundma õppides leiame meid kõiki puudutava ühisosa“.

Lavastus „Anne Franki päevik“ on üks võimalus avada holokausti teemat.
Etendused toimuvad veebruarist aprillini Kumu auditooriumis.

Nimiosas astub üles Maria Liive, osades Kristjan Sarv, Liis Haab, Katrin Valkna, Mart Toome, Miika Pihlak, Külli Reinumägi, Maarja Tammemägi ja Meelis Põdersoo.

Lavastaja on Anne Velt, kunstnik Killu Mägi, muusikaline kujundaja Tobias Tammearu.

Grupitellimused broneeringud@ajateater.ee.

Piletid müügil Fientas ja Piletilevis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!