Tallinna keskraamatukogu kuu raamat: Anders Hansen, Mats Wänblad „Juuniori tugev aju“ (2021)

17. veebr. 2023 Jana Orion Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Kui raamatukogude aasta lõpetamisel Eesti Rahvusraamatukogu praeguses nn väikeses majas anti teema-aasta teatepulk üle ja kuulutati 2023. aasta välja liikumisaastana, soovitas Liikumisharrastuse Kompetentsikeskuse juht Alo Lõoke oma sõnavõtus lugeda Anders Hanseni raamatut „Tugev aju“ (eesti keeles ilmunud 2018. ja 2022. a, tlk Heidi Saar). Ehkki raamat oli populaarne varemgi, vallandus detsembris-jaanuaris taas laenutuste buum, kus vähemalt Tallinna Keskraamatukogus olid mõnda aega teose eksemplarid kõigist haruraamatukogudest ja osakondadest viimseni välja laenutatud. Hansen koos Wänbladiga on samalaadse liikumise kasulikkust tutvustava raamatu kirjutanud ka lastele ja noortele – „Juuniori tugev aju“ (ilmunud 2021. a samuti Heidi Saare tõlkes).

Muhedalt lihtsas ja arusaadavas sõnastuses, ilma keeruliste mõisteteta ja teadusterminitest lohisevate lauseteta selgitavad autorid, milliste protsesside tõttu ajus võtavad meis aeg-ajalt võimust halvad emotsioonid ja mustad mõtted ning kuidas neist võitu saada. Peatükid keskenduvad stressile, keskendumisvõimele, mälule, loovusele, sõltuvustele jne. Autorid kasutavad väljendit „end liigutama“, mis hõlmab igasugust liikumist, nii suurema koormusega trenne kui ka kõige lihtsamat, nagu nt jalutamine, kooli minek või koristamine. 

Selgitatavate ajuprotsesside ilmestamiseks on toodud lõbusaid võrdlusi, nt eri iseloomujoonte puhul viidatakse seitsmele pöialpoisile, kes kannavad „kõnelevaid“ nimesid Õnneseen, Toriseja, Häbelik jne. Või koomiline stseen laboris edasi-tagasi sammuvast professorist, kes kõndimise käigus teeb tähtsa avastuse – sellel tundub tõepõhi all olevat. Kergendust pakkuv on teada saada, et nii liigne häbelikkus kui ATH, mis reeglina tekitavad „omanikule“ iga päev probleeme, on iseloomujooned, mida esineb tegelikult kõigil inimestel, ehkki erineval määral. Mõnikord võib neist omadustest kasugi olla, kui vaid oskad neid ära kasutada. Just seepärast ongi hea teada, kuidas aju töötab. 

Üldjoontes on raamatu sõnum äärmiselt lihtne: liikumine teeb võimekamaks nii keha kui aju. Tugevast ajust on kasu ärevusest võitu saamisel, keskendumisvõime parandamisel, loovama ja kiirema mõtlemisvõime saavutamisel. Imelisel kombel on liikuvam laps või noor ka parem arvutimängude mängija ja samas mitte nii kerge saak ekraanilõksudele. Kas teadsite, et e-spordi tiimid palkavad oma gamer’itele lausa treenereid?

Raamatu väärtus on lühikesed peatükid, lihtne, otse lugeja poole pöörduv tekst ja julgustav toon. Autorite jagatud ettepanekud ja näited enese liigutamiseks on lihtsad, kergesti järgitavad ja argipäeva sobitatavad. Regulaarne liikumine ei nõua tingimata profivarustust, suurt hulka vaba aega ega määratu suurt tahtejõudu. Absoluutselt igasugusest enese liigutamisest on kasu ja arvesse läheb iga liigutus, millest on abi.

„Juuniori tugev aju“ on ühtlasi lõbus ja kasulik lugemine, mis mitmedki rasked asjad kergemaks muudab.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!