Tallinna Keskraamatukogu kuu teema: Liikumisaasta koos raamatutega 

17. veebr. 2023 Jana Orion Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Mika Keränen „Armando suvelaagris“ (2022)

Armando sarja kolmas raamat viib lugeja koos poisiga suvisesse treeninglaagrisse Lõuna-Eestis. Treenimise ja vutimängu kõrval õnnestub Armandol tutvuda kohalike külapoistega ning laagri finaaliks ongi sõpruskohtumine Tallinna klubitiimi ja kohalike külapoiste vahel, kes ei ole päevagi trennis käinud. Mäng kujuneb siiski tasavägiseks – „maakad“ on üllatavalt sitked vastased tänu rohkele talutööle ja õues viibimisele.

Raamatu võrukeelsed dialoogid on aidanud kirja panna samuti jalgpallihuviline luuletaja Contra.

Rene Satsi „Minu matkarajad: ekslemised mööda Eestit“ (2022)

Maailmarändur ja reisikirjanik Rene Satsi, kes end sugugi sportlikuks matkaselliks ei pea, on sellele vaatamata ette võtnud Eesti matkaradadega tutvumise. Tema nipp on valida jõukohased eesmärgid ning lasta nii jalgadel kui mõtetel vabalt uitama minna. Planeeritult või kogemata satub talle kaaslasteks uusi ja vanu sõpru-tuttavaid, kirjanikke, näitlejaid ja teisigi põnevaid isiksusi. Nagu muuseas saab ring Eestile peale, lugeja aga väärt vihjeid matakaradade kohta ning mõned lugemissoovitused pealekauba.

Katja Pantzer „Leides sisu: julguse, jõu ja õnne otsimine põhjamaade moodi“ (2021)

Kanadas üles kasvanud soome päritolu ajakirjanik Katja Pantzer jutustab oma isiklikust kogemusest, kuidas ta Soomes elades ameerikaliku stressirohke ilu- ja eduideaalide järgimise vahetas põhjamaadele omase lihtsa ja praktilise eluviisi vastu: jalgrattasõit, looduses viibimine, talisuplus ja saunaskäigud jne. Aktiivset liikumist ja vabas õhus viibimist juurutatakse lasteski juba maast madalast. 

Urme Ernits (koostaja) „Lõimitud liikumismängud“ (2020)

Liikumisõpetaja ja -koolitaja Urme Ernits on mugava spiraalköites raamatu kaante vahele kogunud 85 erineva aktiivsuse tasemega mängu, mida ise oma töös kasutab. Lisaks liikumisaktiivsuse arendamisele aitavad mängud omandada ja kinnistada eri valdkondade teadmisi (keeleõpe, matemaatika, keskkond), õpetavad emotsioonidega toimetulekut ning sotsiaalsust. Iga mängu juures on nimetatud valdkonnad, mida mäng toetab, ja vajaminevad vahendid. Mängud on lihtsad, neid on võimalik varieerida.

Alex Gregory „Isaga õue: julgete isade ja kartmatute laste toredad seiklused vabas õhus“ (2019)

Heategevusliku ühingu Briti Maadeavastajate Seltsi liige ja endine tipptasemel sõudesportlane Alex Gregory jagab oma raamatus rohkelt ideid, mida lastega väljas viibides ette võtta. Nii  muutub igapäevane teekond lasteaeda, kooli või koju meeldejäävaks seikluseks. Tegevused on grupeeritud alates lihtsatest ja lühiajalistest kuni õues ööbimist eeldavate või mitmepäevaste projektideni. Lõpulehekülgedelt leiab lisaks temaatilise tegevuste registri. Sekka pajatab ta toredaid ja südamlikke lugusid lapsepõlvest või koos omaenda lastega, mis leidsid aset just tänu sarnastele „seiklustele“.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!