Tartu Ülikoolis tähistatakse taas päeva „Naised teaduses“  

8. veebr. 2023 Tartu Ülikool - Kommenteeri artiklit

11. veebruaril tähistab Tartu Ülikool koos Eesti Noorte Teaduste Akadeemiaga (ENTA) juba kolmandat korda päeva „Naised teaduses“. Kõiki teadlasi ja üliõpilasi kutsutakse kaasa lööma sotsiaalmeediakampaanias. 

8.–11. veebruarini toimuva sotsiaalmeediakampaania eesmärk on näidata teadlaste tegemisi ja rääkida oma viimasest avastusest. Päeva „Naised teaduses“ kajastamisel saab sotsiaalmeediakanalites kasutada teemaviiteid #NaisedTeaduses ja #WomenInScience. 

Tartu Ülikooli analüütilise keemia kaasprofessori, arheoloogia kaasprofessori ja ENTA asepresidendi Ester Orase sõnul on päeva „Naised teaduses“ tähistamise eesmärk ühelt poolt tuua esile ja väärtustada naisteadlaste igapäevatööd ning saavutusi. Teisalt soovitakse aidata kaasa soolise võrdõiguslikkuse edendamisele ja soostereotüüpide murdmisele nii akadeemilises maailmas kui ka ühiskonnas. „Naiste võrdne esindatus akadeemilises maailmas ja juhtpositsioonidel, nende aktiivne kaasamine ning võimestamine on parema ja mõjukama teaduse tähtsaim küsimus,“ leiab Oras. 

14. veebruaril kell 15 toimub Tartu Elektriteatris ülikooli töötajatele ja üliõpilastele vestlusring, kus räägitakse soolisest võrdõiguslikkusest ja naistest teaduses. Vestlust juhib anglistika osakonna juhataja ja anglistika professor Raili Marling. Arutelus osalevad analüütilise keemia kaasprofessor ja arheoloogia kaasprofessor Ester Oras, molekulaarimmunoloogia teadur Uku Haljasorg ning loodus- ja täppisteaduste valdkonna dekaan Leho Ainsaar. Pärast vestlust toimub dokumentaalfilmi „Picture a Scientist“ ühisvaatamine. 

2020. aastal valminud dokumentaalfilmis „Picture a Scientist“ käsitletakse soolist ebavõrdsust teaduses. Mitu silmapaistvat naisteadlast jagavad oma lugu ja räägivad muu hulgas diskrimineerimis- ja ahistamisjuhtumitest. Teiste hulgas teevad filmis kaasa bioloogiaprofessor Nancy Hopkins, keemik Raychelle Burks ja geoteadlane Jane Willenbring. Filmi ühisvaatamisi on maailmas korraldanud hulk teadusasutusi, et suurendada teadlikkust soolise võrdõiguslikkuse kitsaskohtadest just loodus- ja täppisteaduste ning tehnoloogia valdkonnas. 

Päeva „Naised teaduses“ hakati ÜRO eestvedamisel tähistama 2015. aastal. Eestis on seda Tartu Ülikooli ja ENTA eestvedamisel peetud 2021. aastast. Päeva eesmärk on rõhutada naiste ja tüdrukute rolli teaduses, murda soostereotüüpe ning julgustada naisi teadusega tegelema.

Päeva „Naised teaduses“ rinnamärke saab osta Tartu Ülikooli meenepoest, kus jagatakse kiirematele ka tasuta kleebiseid. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!