Tartu Uues Teatris kevadhooajal

3. veebr. 2023 Tartu Uus Teater - Kommenteeri artiklit
Fotol on uuslavastuse VABA(n)DUS trupp. Kellaosuti liikumise suunas ja alustades paremalt alt nurgast: lavastaja Reimo Sagor (Vanemuine), näitleja Martin Kork (TUT), näitleja Ilo-Ann Saarepera (TUT), valguskunstnik Kärt Karro (TUT), näitleja Maarja Johanna Mägi (Vanemuine), näitleja Veiko Porkanen (Vanemuine), kunstnik Fey Piir, dramaturg Sven Karja (Vanemuine). Foto: Kristiina Põllu

Aasta alguses 15. sünnipäeva tähistanud Tartu Uus Teater toob kevadhooajal välja kaks uuslavastust. Lisaks leiab kevadisest mängukavast nii sõnadeta vaatemängu inimeste ja asjade suhetest, märuli läänenabal, huumoriga vürtsitatud okkalise teatriampsu kui ka kahe näitleja proovilepaneku 17 eri rollis. 

Veebruaris esietendub Tartu Uue Teatri ja Vanemuise koostöölavastus „Vaba(n)dus“, mille lavastab Vanemuise näitleja Reimo Sagor. Lavastuse keskne teema on vabadus, selle tähendus ja tajumine. Kas vabadust saab tõeliselt tajuda ainult siis, kui see on ära võetud? Kas puur piirab füüsilist keha või on puur meie peas? Kas vabadus võib olla ohtlik? Laval on Tartu Uue Teatri trupist Ilo-Ann Saarepera ja Martin Kork ning Vanemuise näitlejad Maarja Johanna Mägi ja Veiko Porkanen.

Kevadhooaja teine uuslavastus, Kirill Havasnki „Mis saab siis, kui meid enam ei ole?“, tuleb lavale aprillis. Lavastus räägib sõprade kohtumisest, mida kõik väga ootavad, kuid mille alguses selgub, et keegi on puudu. See on lugu igatsusest millegi olulise järele, mis on saamata ja tulemata, ning leinast ja kaotusega leppimisest. Laval on Tartu Uuest Teatrist Ilo-Ann Saarepera ja Ekke Hekles ning külalistena Grete Jürgenson, Maria Paiste ja Johannes Richard Sepping. 

Ivar Põllu „Stereo“on lavastus muusikast ja üksindusest. Lavastaja sõnul räägib „Stereo“ armastusest, ent mitte kahe inimese vahelisest, vaid sellisest, mida inimene tunneb asjade ning nendega seotud mälestuste vastu. Seetõttu on märgiline, et kõik lavastuses kasutatud kostüümid ja rekvisiidid on taaskasutatud Ivar ja Kristiina Põllu varasematest lavastustest, samuti see, et kevadised etendused toimuvad koduteatri asemel Eesti Rahva Muuseumis, asjade hoidmise, talletamise ja mäletamise pärispaigas. Laval on Uue Teatri näitlejad Ilo-Ann Saarepera, Ekke Hekles ja Andreas Aadel.

Möödunud novembris tegi oma lavastajadebüüdi näitleja Martin Kork. „Kauboid ja vampiirid“ on märul, mille tegevus toimub maailma viimases metsikus punktis – läänenabal. Tegu on looga oma lõputu elu päevi maha joovast vampiirist ja tema maailmalõpu kõrtsi sattunud neljast kauboist, kes püüavad leida midagi ammendamatut või vähemalt midagi, mida poleks veel lõpuni ammendatud. Surematuse, arengu ja elujanu teemasid käsitlevad humoorikas võtmes laval lisaks Korgile endale möödunud kevadel lavakunstikooli lõpetanud Hardi Möller, Mark Erik Savi ja Erik Richard Salumäe.

Gümnaasiumiõpilastel soovitame kasutada viimast võimalust näha Elise Metsanurga ja Andreas Aadeli lavastust „Siili poomine“. Lavastuse keskmes on stand-up-koomik Martin, kes teeb valimatult nalja kõige ja kõigi üle, mõtlemata, milliseid nalju teha on sobiv, viisakas, hea või kasulik. Vaatemänguline lavastus tegeleb ajakohaste küsimustega. Kombitakse kohatu ja kohase huumori piiri ja küsitakse, kas kurjade sõnade ärakeelamine muudaks maailma paremaks. Laval on Uue Teatri näitlejad Martin Kork ja Ekke Hekles ning külalistena Renate Keerd, Ingrid Isotamm ja TÜVKA etenduskunstide II kursus.

Veel leiab kevadisest mängukavast EMTA lavakunstikooli ja Tartu Uue Teatri koostöös valminud Erik Richard Salumäe ja Roos Lisette Parmase diplomilavastuse „Cervantoorium“. Tegemist on Cervantese novellidel põhineva tõelise näitlemise pikamaasprindiga, mis on teekond läbi lugudes olevate lugude. Lavastajate sõnul on lavastuse läbiv telg püüdlus isikliku, aga ka kogu maailma ühise tõetunde poole, et suuta korrakski vastata küsimusele, kes me sellised oleme ja kuidas mina sellesse tervikusse paigutun. Laval on 17 rollis külalisnäitlejad Maarja Johanna Mägi ja Grete Jürgenson.

Täpsem mängukava www.uusteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!