Teatri REKY 40. juubelihooaeg on täies hoos

3. veebr. 2023 REKY - Kommenteeri artiklit
Härjapõlvlased (Karmen Sikk ja Artjom Jaskevits) lavastusest „Eesti muinasjutud“. Fotod: REKY

Viljandi laste- ja noorteteatri REKY selle hooaja uuslavastused põhinevad kõik eesti lugudel, et me ei unustaks, kes me oleme ja kust tuleme, ning et meie lastel ei ununeks oma rahva muinasjutud.

7. veebruaril, keset Põhjamaa talve esietenduv uuslavastus „Eesti muinasjutud“ põhineb vanadel eesti muinaslugudel. Lapsed saavad teada, kes on härjapõlvlased, metsavana ja metsaema ning kus võib kohata metshaldjaid. Kas ka päike ja tuul vahel vaidlevad? Kas linnud räägivad? Kas kaevus elab keegi?

Vanasti peeti kodus videvikutundi ja jutustati üksteisele lugusid. Nii kandusid vanad lood ja pärimused järgmistele põlvedele edasi. Praegusel ajal hakkab jutuvestmise ilus tava kaduma. Looduse märkamise kõrval on lavastuse oluline sõnum seegi, et vanemad peaksid leidma rohkem aega ja tahtmist laste jaoks päriselt olemas olla.

Muinasjutud kirjutas lavalooks ja lavastas Kadri Paldra.

Hetk koguperelavastusest „Siis, kui leib magusaks muutub“.

Hooaja menutükiks kujunenud kogupere lavastus „Siis, kui leib magusaks muutub“ viib vaatajad 1869. aastasse. Esimene laulupidu on peetud ja uudis sellest levib üle Eestimaa. Elu Lõuna-Eestis asuvas Kadaka talus käib jaanilaupäeval aga omasoodu. Käiakse karjas, suuremad lapsed hoiavad väiksemaid, mängitakse, tehakse heina, mõistatatakse mõistatusi, tantsitakse ja lauldakse. Loos on kasutatud Eesti ärkamisaja kirjanike, muusikute, sõnaseadjate materjale, lisaks mõistatusi ja loitse.

Mängukavas on ka eesti lastekirjanduse kullavaramusse kuuluv Aino Perviku „Kunksmoor ja kapten Trumm“, mis on südantsoojendav lugu hoolimisest ja armastusest. Lisaks Kunksmoorile ja Kapten Trummile seiklevad loos uudistenäljas ajakirjanikud, noor junga, hättasattunud merehädalised ja väike Kati, kelle vanaema on väga haige ja kes Kunksmoorilt abi palub.

Märtsis, teatrikuul mängime „Teatrimängu“, kus seame publikuga üheskoos lavale ja mängime kolme eesti rahva muinasjuttu. Etendust saab tellida. 

Leidke mängukavast sobiv lugu ja tulge meid teatrisse vaatama!

Mängukava

VEEBRUAR

 • 7. veebruaril kell 11 Viljandi Sakala keskuses ESIETENDUS „Eesti muinasjutud“
 • 9. veebruaril kell 11 Märjamaa rahvamajas „Eesti muinasjutud“
 • 13. veebruaril kell 11 Jõgeva kultuurikeskuses „Eesti muinasjutud“
 • 15. veebruaril kell 11 Rapla kultuurikeskuses „Eesti muinasjutud“
 • 17. veebruaril kell 11 Tapa Kultuurikojas „Eesti muinasjutud“
 • 20. veebruaril kell 11 Elva kultuurikeskuses „Eesti muinasjutud“

MÄRTS

 • 7. märtsil kell 11 Võru kultuurimajas Kannel „Eesti muinasjutud“
 • 13. märtsil kell 11 Keila kultuurikeskuses „Eesti muinasjutud“
 • 15. märtsil kell 11 Pärnu kontserdimajas „Eesti muinasjutud“
 • 17. märtsil kell 11 Viljandi Sakala keskuses „Kunksmoor ja kapten Trumm“
 • 22. märtsil kell 11 Tartu Vanemuise väike majas „Kunksmoor ja kapten Trumm“
 • 24. märtsil kell 11 Tapa Kultuurikojas „Siis, kui leib magusaks muutub“
 • 27. märtsil kell 11 Valga kultuurikeskuses „Siis, kui leib magusaks muutub“

APRILL

 • 03. aprillil kell 11 Haapsalu kultuurikeskuses „Eesti muinasjutud“

Info ja piletite tellimine tel 514 0046. Mängukava täieneb!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!