VAT Teater esitleb: noortelt ja noortele

3. veebr. 2023 Rasmus Järvesaar VAT Teater - Kommenteeri artiklit
15. veebruaril esietendub Merle Karusoo lavastatud VAT Teatri ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli koostöölavastus „Agnes, kroonikud ja psühhokroonikud“, kus teevad kaasa XXXI lennu tudengid. Foto: Rainer Põldeots

Tänavune teatrihooaeg on olnud VAT Teatrile väga uuenduslik. Esimest aastat oleme uues mängukohas Sakala 3 teatrimajas. Alates sügisest on esietendunud neli uuslavastust: „Võõras“, „In memoriam Bellingshausen“, „Hell häving“ ning tehnoloogia- ja osalusteatrilavastus „Vivaarium“. Neist viimast oli võimalik näha ainult jaanuaris ning kõigest kümme korda. See aga ei tähenda, et VAT Teatri hoog oleks raugenud. Sugugi mitte. 

Lugu kroonikutest, psühhokroonikutest ja muidugi Agnesest

15. veebruaril jõuab lavale VAT Teatri ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli koostöölavastus „Agnes, kroonikud ja psühhokroonikud“. Dokumentaalsetest materjalidest loodud lavastus räägib Pirgu arenduskeskuse loomisest 24. veebruaril 1987 ning Agnes Riimaast, naisest, kelle lood ja elu on andnud tõuke paljudeks uurimistöödeks. Autor ja lavastaja on Merle Karusoo, kes üle 20 aasta jälle VAT Teatris lavastab. 

Laval Katrin Saukas ja lavakunstikooli XXXI lennu tudengid Markus Andreas Auling, Karl Birnbaum, Richard Ester, Lauren Grinberg, Laurits Muru, Hele Palumaa, Herman Pihlak, Kristina Preimann, Kristin Prits, Emili Rohumaa, Alice Siil, Johan Soon, Astra Irene Susi, Rasmus Vendel ja Edgar Vunš. Juhendajad Jaak Prints ja Külli Teetamm.

Mask pähe, mõõk kätte ja vehklema! Või kas ikka?

Veel enne suve, 24. mail esietendub Kristiina Jalasto noortelavastus „Mask ja mõõk“. Lugu räägib andekast neiust, kelle jaoks terendab edukas karjäär vehklejana. Ühel hetkel hakkab noor inimene aga oma saatusele vastu töötama. Ümbritsevad inimesed asuvad teda ühiselt motiveerima, kuid see viib vaid veel suurema protestini. Lugu sellest, mida on (noor) inimene nõus edu nimel ohverdama ning kelle nimel nõus kannatama, pingutama ja kaotama. Lavastaja Aare Toikka, osades Karolin Jürise, Stefan Hein, Triinu Meriste ja Margo Teder.

Haridustegevuse materjalid täienevad

Sellest hooajast lisandusid VAT Teatri haridustegevuse materjalid E-koolikoti digiõppevaramusse ning neist saab lugeda Harno ja Huvitava Kooli blogist. Lisandunud on ukraina folktantsu töötuba, mida juhendab ukrainlanna Larissa Chornova. Töötuba on mõeldud 1.–12. klassile ning seni on seda väga soojalt vastu võetud. Tänu programmile „Aitan lapsi!“ saab taotleda töötubade tellimist tasuta kõikjale Eestis.

Käimas on ka tantsuline #vatmesilane väljakutse sotsiaalmeedias, mida saab edukalt kasutada mõnes õppeaines loovülesandena. Parimatele on auhinnad ja osaleda saab nii grupiga kui ka individuaalselt. Liikumine on pärit lastelavastusest „Mesilane sinu peas“. Ootame lahkelt tagasisidet ning kirjandeid kõigi lavastuste ja töötubade kohta terve hooaja vältel. Rõõmustame, kui noored pakuvad ka ise ideid, kuidas oma kogemust peegeldada, olgu siis video või mõne muu väljenduse kaudu. Jagame kodulehel õpilaste loovtöid, et seeläbi innustada ka teisi õpilasi looma – nn noortelt noortele põhimõttel.

Samuti kutsume sel hooajal õpetajaid ja õpilasi mõtlema teatris käimise kultuurile. Oleme loonud noortelavastuste juurde lisamaterjalid, milles on palju ettepanekuid, mida kasutada enne ja pärast teatrikülastust. Koostame ka kompaktset teatrikülastamise juhendit, kuhu ootame ka koolide ettepanekuid. Kuna lavastustes on teemasid, mis puudutavad, on oluline luua kontekst, tekitada fookus ja valmisolek teatrisündmuseks. Rõhutame alati tervikkogemuse olulisust, mis hõlmab nii eelhäälestust, kohapeal toimuvat kui ka hilisemat tagasisidet. Oleme väga tänulikud õpetajatele, kes neile asjadele tähelepanu pööravad, sest hooliv suhtumine mõjutab kõiki teatrietendusel osalejaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!