Ainulaadne suure sõjatehnika väljapanek sõjamuuseumis

31. märts 2023 Sandra Niinepuu Eesti Sõjamuuseumi info- ja turundusjuht - Kommenteeri artiklit
Narva tank T-34/85 Eesti Sõjamuuseumi sõjatehnika angaaris. Foto: Sandra Niinepuu

Sõjamuuseumi sõjatehnika angaari tulede süttides süttivad ka külastajate silmad. Neljas reas seisavad suurtükid, haubitsad, muud raskerelvad ja eritehnika. Sellist vaatepilti ei näe Eestis kusagil mujal, isegi mitte terves Baltikumis.

Sõjamuuseumi peamajast Viimsi mõisast mõnesaja meetri kaugusel angaaris välja pandud tehnika pärineb peamiselt aastatest 1930–1960. Suurem osa sellest kuulus eri riikide relvastusse Teises maailmasõjas ja külma sõja ajal. Paljusid näitusele jõudnud sõidukeid kasutas Eesti kaitsevägi 1990. aastatel ja hiljemgi.

Sõjatehnika angaarist leiab ka kaks viimase aasta jooksul kõvasti kõneainet tekitanud tanki: Nõukogude Liidus toodetud tank T-34/85, nn Narva tank ja Vene tank T-72B3. 

T-72B3, angaari uusim eksponaat on üks paljudest sõjamasinatest, mis osales 24. veebruaril 2022 alanud Venemaa rünnakus Ukraina vastu ja mille Ukraina kaitsjad hävitasid. Tankivrakk meenutab meile ühest küljest, et sõda on õõvastav reaalsus siinsamas meie lähedal, aga teisalt, et vaenlane koos oma hirmutava sõjatehnikaga on võidetav.

Rünnaku 1. aastapäevaks Eestisse jõudnud puruks lastud tanki T-72 sai veebruari ja märtsikuu jooksul näha mitmes paigas üle Eesti, enne kui see jõudis sõjamuuseumi püsiekspositsiooni.

Veteranipäeval, pühapäeval 23. aprillil algab Eesti Sõjamuuseumi rasketehnika angaari hooaeg, mil angaar on avatud igal nädalal reedest pühapäevani kl 11–18. Giidi saatel ekskursiooni tellides saab aga seda ekspositsiooni osa külastada aasta ringi.

Kuni 18-aastastele lastele on sissepääs sõjamuuseumisse prii. Arvestada tuleb vaid ekskursiooni hinnaga, mis on peamaja ja angaari puhul kokku 35 eurot grupi kohta.

Ka suvehooajal ei tasu unustada peamaja. Kuskil mujal ei saa paremat ülevaadet Eesti riigikaitse rajamisest ja arengust enne Teist maailmasõda ja pärast taasiseseisvumist kui sõjamuuseumi näitusel „OMA VÄGI. Eesti riigikaitse 1920–1940 ja alates 1991“. 

Ajutiste näituste ruumis on aga alates kevadest avatud Saaremaa muuseumist siia jõudnud näitus „Elu piimanõus. Uudne pilk Saaremaa metsavendlusele“, kus on välja pandud haruldane valik metsavendadele kuulunud esemeid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!