Algas aasta õpetaja konkurss

2. märts 2023 Haridus- ja Teadusministeerium - 1 Kommentaar

Kuni 27. märtsini saab esitada kandidaate haridus- ja teadusministeeriumi ning Eesti Haridustöötajate Liidu korraldatavale aasta õpetaja konkursile.

Aasta õpetaja valimine käib ühte sammu üleminekuga täielikult eestikeelsele õppele lasteaedades ja koolides. Konkursile saab esitada vaid õpetaja kvalifikatsiooni omavad õpetajad, kes valdavad eesti keelt vastavalt keeleseaduses toodud nõuetele.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul peavad aasta õpetajad olema eeskujuks ning oma töös parimad. „Loomulikult väärivad lugupidamist ja tunnustust kõik õpetajad ja haridustöötajad. Aasta õpetajateks saavad neist silmapaistvaimad – eeskujud, kes tekitavad meie lastes teadmishimu ning on partneriteks meile kui lapsevanematele. Lisaks kvalifikatsioonile ja keeleoskusele on neil see miski, mida õpilased meenutavad hea sõnaga veel kaua pärast kooliaega.“

Minister lisas: „Seni ei olnud analoogilisel konkursil seatud esitatud kandidaatidele ei pedagoogilise kvalifikatsiooni ega ka eesti keele oskuse nõuet. See üllatas mind väga eelmisel aastal. Kuna ootame õpetajatelt lastele eeskujuks olemist ka riigikeeleoskuses, lisasin need nõuded esmakordselt ka konkursi statuuti.“

Aasta õpetaja konkursil määrab Vabariigi Valitsus silmapaistvate töösaavutuste eest haridustöötajatele riikliku aastapreemia suuruses 10 000 eurot ning kuni kolm elutööpreemiat suuruses 65 000 eurot. Alates sellest aastast määrab haridus- ja teadusminister esimest korda rahapreemia ka hariduse sõbra ja haridusteo kategoorias. Rahapreemia suurusega 3000 eurot pälvivad ka kõigi kategooriate kandidaadid. 

Pärast aasta õpetaja kandidaatide esitamist alustavad parimatest parimate haridustöötajate väljaselgitamiseks esmalt tööd piirkondade komisjonid ja kõrghariduse komisjon. Suvel koguneb riiklike hariduspreemiate komisjon, mille liikmed teevad lõppvaliku riigi tasandile esitatud kandidaatide seast. Auväärsesse komisjoni kuuluvad haridusega seotud organisatsioonide esindajad ning eelmistel aastatel tunnustatud haridustöötajad. Auhinnad antakse üle 7. oktoobril Vanemuise kontserdimajas juba 11. korda toimuval aasta õpetaja galal, millest teeb otseülekande Eesti Televisioon.

Kategooriad:

  • aasta lasteaiaõpetaja
  • aasta klassiõpetaja
  • aasta klassijuhataja
  • aasta põhikooli aineõpetaja
  • aasta gümnaasiumiõpetaja
  • aasta kutseõpetaja
  • aasta tugispetsialist
  • aasta huvialaõpetaja
  • aasta õppejõud
  • aasta õppeasutuse juht
  • aasta haridustegu
  • aasta hariduse sõber
  • riiklik haridustöötaja elutööpreemia

Hetkel ainult üks arvamus teemale “Algas aasta õpetaja konkurss”

  1. Peep Leppik ütleb:

    KOLLEEGID!

    1) Meil pole ju Eestis enam inimesi, kes SISULISELT suudaksid õpetajatöö keerukust HINNATA, pealegi väga erinevates tingimustes. Ja nii algab taas üks suur ONUPOJAPOLIITIKA (ja väliste näitajate järgi)…

    2) Nö üle-eestilised tiitlid on juba oma olemuselt EBAÕIGLASED paljude vaikselt, aga sisuliselt oma tööd tegevate õpetajate suhtes. See lõhnab kõik ameerikaliku kommertsi järele!

    P.S. 2. märtsi Vikerraadio saates ütlesid rektorid vähemalt välja ühe tõe – meil ei ole enam ÕPETAJATE KOOLITAJAIDKI…

    Seepärast – ärme korralda meile ÜLEJÕUKÄIVAID ilukõnesid täis “üritusi”, kus raisatakse vaid raha!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!