Kõige tähtsam nutiseade on aju

29. märts 2023 - Kommenteeri artiklit

Tartu Descartes’i Koolis toimus 29. märtsil 6.–9. klassi õpilastele noorte tervisekonverents „Lendan tervelt ellu 2“.

Kool tähistas sündmusega oma 30 tegevusaastat tervist edendava koolina.Aasta oli siis 1993, kui 15 Eesti kooli ühinesid tervist edendavate koolide projektiga. Katsekoolide seas olid lisaks meile ka meie külalised Türi Põhikoolist, Puhja Koolist ja Ülenurme Gümnaasiumist. Lisaks mainitutele olid meil külas Tartu Veeriku, Raatuse, Hansa ja Kivilinna kooli, Tartu Rahvusvahelise Kooli, Tartu Aleksander Puškini ning Tartu Forseliuse kooli noored. Meid kõiki ühendab soov olla terve ja liikuv. Oleme juba 30 aastat seisnud hea selle eest, et meie kooli õpilased järgiksid tervislikke eluviise, teeksid teadlikult õigeid toiduvalikuid ning hoiduksid tervisele kahjulikest harrastustest.

Konverentsil jäi kõlama mõte, et kõige tähtsam nutiseade on aju. Sellisele arusaamisele jõudsid noored tänu Brit Mesipuu, Harald Lepiski ja Jaan Aru kaasahaaravatele ning mõtlemapanevatele ettekannetele. Brit Mesipuu rääkis, kuidas hoida oma vaimset ja füüsilist tervist sotsiaalmeedias, ning rõhutas vajadust jääda kindlaks iseenda arvamusele. Harald Lepiski ettekandest kuulsime, kuidas oma aega planeerida ning kui oluline on puhkamine ja akude laadimine. Ta rõhutas korduvalt, et liikuv inimene toimib efektiivsemalt ning tõestas seda ka publikut mitmel korral aktiivselt tegutsema pannes. Jaan Aru aitas meil mõista, et inimese edukuse taga on eelkõige tõsine töö. Igaühel meist on võime oma aju ise treenida.

Ettekannete vahepeal toimusid praktilise suunitlusega töötoad. Näiteks sai valmistada energiabatoone ja õppida, kuidas köögikapi sisuga kodust kehahooldust teha. Lisaks meenutati elustamise põhitõdesid ja otsiti varjatud pahalasi mitmesugustest jookidest. Spordisõbrad tutvusid NTC-tehnikatega ning korvpallimänguga „Rida“. Mitmed töötoad olid värskes õhus, seal sai testida oma teadmisi orienteerumises või panna loovuse tööle suunatud perspektiiviga fotograafias. Kokku oli noortel võimalik valida 12 töötoa vahel. Päeva lõpetas meeleolukas õnneloos.

Koos külalistega osales konverentsil üle 250 noore. Osalejate tagasiside oli väga kiitev, seetõttu julgeme pidada konverentsi kordaläinuks. Sündmuse õnnestumisele aitasid kaasa Tartu LV haridusosakond, Tartumaa Omavalitsuste Liit ja TÜ Liikumislabor.

Aitäh kõigile osalenutele!

Kaja Kivisikk

TEK meeskonna juht

Kadri Lill

huvijuht


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!