Minister Lukas kinnitas Ida-Viru haridustöötajatele kõrgema töötasu maksmise tingimused

17. märts 2023 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas allkirjastas määruse, millega kehtestatakse Ida-Virumaal tegutsevate koolieelsete lasteasutuste, üldhariduskoolide ning kutseõppeasutuste õpetajate, juhtide ja tugispetsialistide töö väärtustamiseks täiendava tööjõukulu toetuse eraldamise tingimused ja kord 2023. aastal.

Minister Tõnis Lukas märkis, et toetuse eesmärk on kindlustada Ida-Virumaa haridusasutustele nõuetele vastava eesti keele oskusega haridustöötajad. „Täielikule eestikeelsele õppele üleminekul on võtmeroll eesti keelt valdavatel ja oma ainet ning pedagoogika peensusi hästi tundvatel õpetajatel. Oleme lubanud Ida-Virumaal eesti keeles õpetavatele õpetajatele üleriigiliste palgatasemetega võrreldes kõrgemat tasu, vastavalt koolides koefitsiendiga 1,5 ja lasteaedades 1,3. Juba praegu on sellest lähtuvalt õpetajate – kelle hulgas on ka neid, kes vahepeal on koolist mitmesugustel põhjustel lahkunud – huvi Ida-Virumaale tööle asumiseks tõusnud. Kinnitan nüüd kõigile, et lubatud tasud on kehtestatud.“

Haridustöötajatele kõrgema töötasu maksmise toetust saavad taotleda Ida-Virumaa kohalikud omavalitsused ja Ida-Virumaal haridusasutust pidavad eraõiguslikud juriidilised isikud. Toetust arvestatakse ja eraldatakse täistööajaga töötamisel koolieelse lasteasutuse õpetajale 525 eurot kuus, üldhariduskooli ja kutseõppeasutuse õpetajale 874 eurot kuus ning koolieelse lasteasutuse ja üldhariduskooli ning kutseõppeasutuse tugispetsialistile (eripedagoog, logopeed, koolipsühholoog, sotsiaalpedagoog) 874 eurot. Osalise koormusega töötamisel eraldatakse toetust proportsionaalselt koormusele.  

Toetuse saamisel tuleb täistööajaga töötavale üldhariduskooli ja kutseõppeasutuse õpetajale, tugispetsialistile maksta vähemalt 2624 euro suurust töötasu, magistrikraadiga lasteaiaõpetajale vähemalt 2274 euro ning bakalaureusekraadiga lasteaiaõpetajale vähemalt 2099 euro suurust töötasu. 

Kõrgemat töötasu arvestatakse

  • õpetajale, kes õpetab eesti keeles, vastab oma ametikohale kehtestatud eesti keele oskuse nõudele ja omab kõrgharidust. Kõrghariduse nõuet ei rakendata õpetajale, kes on loetud põhikooli- ja gümnaasiumiõpetaja või kutsestandardis toodud kutseõpetaja kvalifikatsiooninõuetele vastavaks;
  • tugispetsialistile, kes töötab eesti keeles, vastab oma ametikohale kehtestatud kvalifikatsiooninõuetele ja ametikohale kehtestatud eesti keele oskuse nõudele;
  • töötajale, kes töötab kohaliku omavalitsuse peetavas tugikeskuses ning osutab seal töötades koolieelsele lasteasutusele või üldhariduskoolile eesti keeles tugispetsialisti teenust.

Haridusasutuse juhtimise tõhustamiseks arvestatakse ja eraldatakse toetust koolieelse lasteasutuse puhul 9 eurot lapse kohta ning üldhariduskooli ja kutseõppeasutuse puhul 15 eurot õpilase kohta. Juhtide töötasu põhimõtted kujundab koolipidaja, arvestades õpetajate ja tugispetsialistide töötasude ning juhtide töötasude mõistlike palgavahemikega. 

Ministeerium teavitab Ida-Virumaa kohalikke omavalitsusi ja Ida-Virumaal haridusasutust pidavaid eraõiguslikke juriidilisi isikuid taotlusvooru avamisest. Riigi peetavate haridusasutuste puhul kavandatakse raha haridusasutuse eelarvesse. 

Esialgu saab taotleda toetust perioodiks 1. september – 31. detsember 2023. Kuid tegemist on oluliselt pikemale ajaperioodile planeeritud meetmega, et toetada Ida-Virumaal eestikeelsele õppele üleminekut.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!