Õpperetked Hara sadamas ja allveelaevade baasis

31. märts 2023 Hara sadam - Kommenteeri artiklit
Hara sadamas on põimunud tänapäev ja nõukaaegne pärand. Foto: Margus Kontus

Lahemaa rahvuspargis asub müstiline Hara sadam, kuhu on põimunud eri aegade põnevad lood. Tule avasta seda saladuslikku paika – õpperetked toimuvad nii maal kui ka merel!

Hara sadamal on Eesti militaarajaloos eriline koht. Selles endises ülisalajases sõjaväebaasis, mida teatakse ka allveelaevabaasi nime all, demagnetiseeriti meresõidukeid; sealjuures olid toimunuga kursis vaid vähesed silmapaarid. Matkajuhiga ringkäik viib huvilised tagasi Nõukogude aega ja annab aimu möödunust.

Mängulisema kogemuse pakub põnev orienteerumisseiklus, kus osalised peavad proovile panema mitme ala (loodusõpetuse, bioloogia, geograafia, füüsika, matemaatika, ajaloo ja kehalise kasvatuse) teadmised. Retke käigus kõnnitakse sadama territooriumil ning väisatakse sealseid hooneid. Ülesanded on koostatud eri vanusegruppidele.

Militaarpärandile lisaks on paiga ajalugu tihedalt merekultuuriga läbi põimunud. Rannarahva tegemistega saab tutvuda maismaal või hoopis Hara saarel. Kõigest 11-hektarilisel territooriumil on muljetavaldav ajalugu: rauaaegsed leiud, Tallinna kilud ja veel palju muud. Meresõidu muudab meeldejäävaks ajalooline lappajapaat, mida kasutasid traditsiooniliselt kalamehed. Ent kellele meeltmööda kondijõul liikumine, see võib osa võtta hoopis sõudepaadimatkast Hara sadamas. 

Sadama läheduses asub veel üks pärl – Eesti suuruselt kolmas rändrahn Majakivi (muide, Lahemaa on üks rändrahnurohkemaid paiku maailmas). Rahnuni viiv tee kulgeb ainulaadsel vaheldusrikkal maastikul, mille on loonud kunagiste rannavallide ja liivaluidete ning metsa- ja sooribade põimumine. Teekond on kuus kilomeetrit pikk ja õppereisi juhib giid. 

Kas leidsid endale meelepärase tegevuse või tahad kombineerida mitut õpperetke? Kirjuta meile, kui pikalt sa meie juures olla saad, ning me paneme sulle kokku sobiva paketi. Olgu sul aega tunnike või terve päev, mõlemal juhul sisustame su reisi toreda ja õpetliku tegevusega. Hara sadamas pakutakse gruppidele ka toitlustusvõimalust, sealjuures täiendab einet maaliline merevaade. Lisaks asub sadama kaunil metsaalusel alal üheksa rajaga mingolfiväljak, kus saab üheskoos mõnusalt aega veeta. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!