Saatse muuseumis piiri ääres kulgev maastikumäng õpetab meeskonnatööd 

31. märts 2023 Anneli Rulli muuseumipedagoog, Setomaa Muuseumid - Kommenteeri artiklit

Setomaal, vaid kiviviske kaugusel Eesti-Vene kontrolljoonest, asub Saatse muuseum, kus eelmise aasta kevadel avati püsinäituse uus osa  „Õgal as’al omma piiri“. Arvestades Saatse muuseumi asukohta ning asjaolu, et näituse keskmes on setod, on seal esikohal identiteedi ja kultuuriga seotud piiri mõisted ja nende eri aspektid.

Setomaa on unikaalne ja omapärane piiriala ning siinsete piiride muutumine on oma jälje jätnud ka siin elavatesse inimestesse. Alates märtsist pakume lisaks püsinäituse vaatamisele ka põnevat võimalust mängida värskes õhus parasjagu keerulisel välialal maastikumängu, mis aitab piiriga seotud probleeme paremini mõista. Mängu saab ettetellimisel mängida märtsist kuni oktoobrini. Grupi suurus on 10–20 osalejat ning vanusegrupp alates 8. klassist.

Piiriteemalist mängu veab ja selle kulgu kontrollib mängujuht, kelleks on muuseumipedagoog ja mängu looja Anneli Rulli. Osalejatel on võimalus panna end piirivalvuri ja salakaubavedaja rolli ning läbida rada 2,5 tunni jooksul, lahendades mitmesuguseid ülesandeid. Mäng koosneb eriilmelisel maastikul asuvatest punktidest, kus saab palju huvitavaid teadmisi riigipiiridest, isikut tõendavate dokumentide ajaloost, aga ka salakaubandusest. Osaleja saab salakaupa otsida ning peita, dokumente koostada, salakirja lahendada, aaret otsida jms. Saab ka takistusrajal võistelda ning varjatud liikumist harjutada.

Mängu läbiv küsimus, millele hakatakse ühiselt vastust otsima, kõlab: milleks meile riigipiirid ja kellele need vajalikud on? Mäng lõimub mitme ainega, nt ajaloo, eesti keele, kirjanduse, kehalise kasvatuse ja kunstiõpetusega. Näpuotsatäis on ka seto keele õpetust. Boonusena pakub rollimäng võimalust kinnistada meeskonnatöö oskusi ning teadvustada meeskonnatöö vajalikkust. Seetõttu on maastikumängu läbima oodatud ka töökollektiivid, kes soovivad oma meeskonnale pakkuda põnevat mängulist kogemust võrratus Setomaa looduses.

Setomaa Muuseumid kaasasid rollimängu koostamisse Värska Gümnaasiumi pedagoogi, Võrumaa 2022. aasta põhikooli aineõpetaja tiitli pälvinud Helena Elgindy ning kohalikud piirivalvurid. Soovimegi tänada Helenat, kes panustas mängu valmimisse oma teadmistega ajaloost ning tehnilistest lahendustest, ning Lõuna Prefektuuri piirivalvebüroo Saatse kordoni juhti Arvi Suvi. Tema viis meid kokku asjalike piirivalvuritega, kes oma koostöövalmiduse ja lustakate lugudega meie mängule värvi andsid ja elulisi näiteid pakkusid.

Sügisel läbisid Saatse muuseumi maastikumängu kontrollgrupina Kääpa Põhikooli 8. klassi õpilased. Klassijuhataja Merike Värsi tagasiside: „Õpilastele väga meeldisid tegevused välitingimustes. Kõik olid hasardis, mängus oli palju ainete lõimingut ning üld- ja ainepädevuste kujundamist.“ Merike lisas, et mängu puhul oli oluline meeskonnatöö, mis aitas klassi liita.

Soovime Saatse muuseumis antud mänguga muuta meie haridust atraktiivsemaks, kasutades ära meie eripärast asukohta. Nooremad kui 8. klass ei tohiks ka kurvastada, sest plaanime veel sel aastal valmis saada teise põneva mängu Saatse muuseumi välialal, et ka nemad saaksid värskes õhus õppida ja lustida.

Kohtumiseni piiriäärses Saatse muuseumis!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!