Tagurpidi Maja külastuse ABC

31. märts 2023 Maarja Lodeson Tagurpidi Maja perenaine - Kommenteeri artiklit
Vanniskäik Tagurpidi Majas. Foto: Anna-Liisa Kärson

Tagurpidi Maja on Tartus külastajaid vastu võtnud juba üle viie aasta. Meie juures on käinud suur hulk inimesi nii Eestist kui välismaalt. Tagasisidena on enim kõlama jäänud, et majas võib pea ringi käia ja süda pahaks minna. Seda kuuldes on paljud huvilised ka külastust edasi lükanud, sest on tekkinud pisike hirm. Panime kokku mõned nõuanded ja vastused korduma kippuvatele küsimustele, et Tagurpidi Maja külastusest kujuneks meeleolukas seiklus. 

Ühed sagedasemad kommentaarid pärast Tagurpidi Maja külastamist on: „Pea hakkas ringi käima!“ või „Süda läks pahaks!“. Merehaiguse sarnane tunne tekib seal eelkõige põhjusel, et maja on veidi kaldus, kindlasti aitab kaasa ka tagurpidi ruum.

Mida teha, et enesetunne Tagurpidi Majas paremaks muutuks? 

Proovige mõnda järgnevatest nippidest.

  • Vaadake aknast välja kaugusesse, ühte punkti.
  • Liikuge majas rahulikult, andke endale aega harjuda.
  • Seiske mõneks ajaks trepile – see on ainuke pind Tagurpidi Majas, kus saab tasakaalu kergesti taastada
  • Kui ükski eelmainitud abinõu ei aita, siis tasub korraks õues värskes õhus käia ning mõne minuti pärast uuesti proovida – teine kord on tavaliselt kergem.

Kuidas teada saada, kas või kui palju pea Tagurpidi Majas ringi käima hakkab? 

Täiesti kindla vastuse saab alles pärast proovimist. Küll aga tuleks olla ettevaatlik epileptikutel ja nendel, kel väga kergelt tekib merehaigus või on juba probleeme sisekõrvaga. 

Sel juhul tuleks enne pileti ostmist nõu pidada Tagurpidi Maja administraatoriga, kes aitab leida teile sobiva lahenduse. 

Kui kaua kestab Tagurpidi Maja külastus?

Tavaliselt veedetakse meie juures 30-45 minutit, kuid külastuse aeg ei ole piiratud. Igaüks saab kulgeda just endale sobivas tempos, uudistada nii kaua, kui ta soovib. Sageli tulevad parimad piltide tegemise ideed alles siis, kui tagurpidi eluga ollakse juba veidi harjunud. 

Kas Tagurpidi Majas tohib pilte teha?

Meie juures lausa peab pilte tegema! Soovitame jälgida, et kaadrisse mahuksid nii põrand kui ka lagi ja inimesed terves pikkuses. Seejärel tuleks pilt ringi keerata, nii saab kõige põnevamad jäädvustused. 

Kas külastus toimub giidiga?

Tagurpidi Maja avastatakse omal käel, küll aga soovitame kaasa võtta pere, sõbrad, kolleegid või klassikaaslased, sest nii on toetav käsi vajadusel lähedal ja ühtlasi saab teha vahvaid pilte, mis jäävad külastust meenutama. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!