Tartu gümnaasiumide ühiskatsed on kasvanud üle-eestiliseks

7. märts 2023 Anna-Liisa Blaubrük Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi õpetaja - 2 kommentaari

Kaheksandat korda toimuvate Tartu gümnaasiumide ühiskatsetega on liitunud 33 gümnaasiumi Eestis. Tänavused katsed toovad kaasa mitmeid muudatusi, neist tähtsaim on võimalus oma koolieelistust pärast testitulemuste selgumist muuta.

Haridus- ja Noorteameti (HARNO) digitaeeritud gümnaasiumide ühiskatsed toimuvad 21. aprillil. Ühiskatsete testid sooritanud õpilased saavad pärast testitulemuste selgumist otsustada 4. maini, kus koolis oma õpinguid jätkata. Varem pidid noored oma valikud juba enne testitulemuste selgumist põhjalikult läbi mõtlema, kuid korraldust on sel aastal muudetud.

Kui seni sai ühiskatsete tulemuste alusel kandideerida viide Tartu gümnaasiumisse, siis selle aasta teiseks suurimaks muudatuseks on võimalus kandideerida veel 28-sse. Ühiskatsetega liitunud gümnaasiume saab kontrollida siit.

Eesti Hariduse Infosüsteemi (EIS) keskkonnas toimuvaid digitaalseid ühiskatseid korraldavad 110 kooli üle Eesti. Esmalt registreerub õpilane Tartu ühiskatsete infosüsteemis ja seejärel suunatakse ta edasi EIS-i, kus ta valib testide sooritamise koha ning gümnaasiumid, kes tema tulemusi näevad. 14. ja 15. märtsil saavad õpilased registreeruda ühiskatsetele sooritamaks need oma koolis. Seda muidugi juhul, kui kool on registreerunud testi korraldajaks. Oma kooli osalemist saab kontrollida siit.

Kui õpilaskandidaat oma kooli eeltoodud nimekirjast ei leidnud, siis saab ta registreeruda ühiskatsetele 16.–28. märtsini ja sooritada need süsteemiga liitunud gümnaasiumites. Väljaspool Eestis õppivad ja varem lõpetanud kandidaadid esitavad avalduse kandideerimiseks piirkonna koordinaatorile.

Ühiskatsetel on varasema kolme testi – eesti keele, matemaatika ja loodusainete – asemel neli. Sel aastal lisandub inglise keel. Kõik testid on koostanud Tartu gümnaasiumite õpetajad. Iga gümnaasium on seadnud oma testide eelistused, mida vastuvõtul arvestatakse.

Oluline muudatus on põhikooli lõpueksamitega seotud tulemuste arvestamine gümnaasiumisse kandideerimisel. Põhikooli lõputunnistuse muutunud vormistus toob kaasa võimaluse näha lõpueksamite sooritamise protsenti ning järeleksami sooritanute tulemusi. See loob olukorra, kus gümnaasium ei pruugi ka katsed edukalt läbinut pärast lõpueksamite negatiivsete tulemuste avaldumist lõputunnistusel vastu võtta.


2 kommentaari teemale “Tartu gümnaasiumide ühiskatsed on kasvanud üle-eestiliseks”

  1. Mihkel ütleb:

    See on kindlasti positiivne uudis Eesti haridusmaastikul, sest Tartu gümnaasiumide ühiskatsete laienemine üle-eestiliseks võimaldab rohkematel õpilastel pääseda nende koolide juurde, millel on kõrgem maine ja paremad õppeprogrammid. Lisaks võimalus oma koolieelistusi muuta pärast testitulemuste selgumist aitab vähendada õpilaste stressi ning võimaldab neil teha paremaid ja teadlikumaid valikuid.

    Samuti on see suurepärane võimalus Tartu gümnaasiumidele reklaamida oma kooli ja tõmmata ligi andekaid õpilasi kaugemalt. Ühiskatsete laienemine üle-eestiliseks võib kaasa tuua suuremat konkurentsi, kuid see võib olla ka hea, sest see sunnib koolid pakkuma paremat haridust ja muutuma üldiselt paremaks.

  2. Peep Leppik ütleb:

    Kas see tähendab,
    et RIIGIEKSAMITE SÜSTEEM ON LÄBI KUKKUNUD?

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!