Tartu Linnaajaloo Muuseumid pakuvad seikluslikke muuseumitunde igale kooliastmele

31. märts 2023 - Kommenteeri artiklit
Otsimismäng linnamuuseumi aadlipalees tutvustab Tartut mänguliselt. Foto: Anete Palmik

Tartu linnamuuseum asub 18. sajandi lõpus ehitatud aadlielamus. Püsinäitus jutustab Tartu linna loo, alates muinasajast kuni Tartu rahulepingu sõlmimiseni. Alates 22. aprillist on avatud uus ajutine näitus „Rõõm ja mure – kaksikvennad. Eduard Rüga paguluses“.

 • Muuseumitund „Seiklusmäng aadlipalees“, I ja II kooliaste.
  Tunnis tutvume mänguliselt Tartu ajalooga. Saame teada, kuidas Tartu alguse sai, millega siin minevikus tegeldi ja milline oli mineviku Tartu laste elu. Mängime otsimismängu ja avastame 18. sajandi aadlipalee saladusi.

Lutsu majamuuseumis istub laua taga kirjaniku vahakuju. Foto: Anete Palmik

Oskar Lutsu majamuuseum on tuntud jutustuse „Kevade“ autori Oskar Lutsu viimane kodu. Majas on autentsena säilinud kirjaniku töötuba ja külalistuba. Püsinäitus toob esile majaperemehe elu ja rohke loomingu ning teatri ja filmide osatähtsuse tema teoste tegelaste kasvamisel müütilisteks kangelasteks.

 • Muuseumitund „Eesti kool Lutsu ajal, II ja III kooliaste“.
  Muuseumitunnis saame teada, kuidas lapsed sada aastat tagasi koolis käisid, mida õppisid ja milliseid vahendeid selle jaoks kasutati. Näiteid otsime muuseumi väljapanekust ja „Kevade“ filmi katkendist.

KGB kongide muuseum asub Riia mäel hallis majas, kus 1940.–1950. aastatel asus NKVD/KGB eeluurimisvangla. Ekspositsioon annab ülevaate Teisest maailmasõjast, Nõukogude Liidu kuritegudest ja eeluurimisvanglas kinnipeetute süngest igapäevaelust. Algkujul on taastatud vangla koridoriosa, kartserid ja osa kongidest. Käesoleva aasta kevadel on muuseum läbinud uuenduskuuri.

 • Muuseumitund „Propaganda, III kooliaste ja gümnaasium“.
  Tunnis vaatleme ja analüüsime koos õpilastega propagandaplakateid, otsime levinuid sümboleid, rahvuslike stereotüüpide kasutamist jpm. Toimub seminarivormis arutelu.

19. sajand taaselustub linnakodaniku muuseumis. Foto: Laura Maide

Vanalinna ühes omanäolisemas majas paiknev 19. sajandi linnakodaniku muuseum on suurepärane koht kahe sajandi taguse elu tunnetamiseks. Külastaja leiab end 1830. aastate keskklassi linnakodaniku biidermeierlikult sisustatud kodust. Ajastule omaselt ei ole näituseruumides elektrivalgust.

 • Muuseumitund „Elu enne elektrit“, koolieelikud ja I kooliaste.
  Muuseumitunnis heidame pilgu valgustusvahendite ajalukku ja tutvume põhjalikult eri sorti küünalde, nende valmistamise ja tähendusega. Osalejad valmistavad koju kaasa mesilasvahaküünla.

Laulupeomuuseumi tunnis sünnib etendus nagu päris teatris. Foto: Anete Palmik

Laulupeomuuseum asub Ülejõe linnaosas, 19. sajandi esimesel poolel ehitatud ning Eestile suure tähendusega majas. Siin 1870.–1903. a tegutsenud Vanemuise Selts pani aluse laulupidude traditsioonile ja rahvuslikule teatrile. Muuseumi püsinäitus räägib laulupidude ja teatri arenemise loo. Alates märtsi algusest on avatud uus ajutine näitus „Eesti pildis. Fotograaf Carl Sarap“.

 • Muuseumitund „Astuge lavale!“. Koolieelikud ja I kooliaste.
  Milline on töö teatris? Õpitoas saavad rolli sisse elada näitlejad, kostümeerija, lavastaja, helitehnik, valgustaja ja kunstnik. Igaüks leiab sobiva ameti ja koostöös, nagu ka päris teatris, valmib etendus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!