Tartu loodusmajas toimetavad kõigusoojased õpetajad

31. märts 2023 Tartu loodusmaja - Kommenteeri artiklit

Tartu loodusmaja troopiline talveaed. Foto: Tartu loodusmaja

Hea lugeja, usu või mitte, aga siin artiklis avaldab arvamust tunnustatud kilbiga pedagoog, kellel on au töötada Tartu loodusmajas – punakõrv-ilukilpkonn. Meid, roomajatest õpetajaid, elab siin lausa viis ja oleme talveaia luksusbasseinis olnud ametis juba kümme aastat. Pedagoogi kohta läheb meil küllaltki hästi, ei saa kurta. Saame paar korda aastas preemiaks kilusid ja soojamaareisi asemel on meil lausa isiklik päike. Lisaks oleme kõige populaarsemad õpsid loodusmajas.

Võtame oma majas hea meelega vastu teie lasteaialapsi ja kooliõpilasi! Oskame kilpkonnakeeles rääkida põnevatest loomadest ja eksootilistest taimedest, ise samal ajal vees mulistades või kilbikuhjas peesitades. Demonstreerime õpilastele enda kaunist kilpi, räägime kõigusoojaste kõikuvast elust, jookseme ja sukeldume, vahel muneme lausa mõne muna. Meie inimpedagoogist assistent kipub küll rääkima meist kui võõrliigist Euroopa looduses, aga meie ei kavatse loodusmajast kuskile loodusesse minna, võeh!

Me siiski ei ahnitse kogu tähelepanu, loodusmajas on teisigi meist vähem huvitavaid asju. Kuskil talveaia džunglis pidid papaiad kasvama, kohvioad punastama, must pipar ronima ja isegi üks veider taim ripnema, millega sai kunagi madratseid täita. Odav menu, tõesti! Ega nende eksootiliste viljadega nalja pole – nad tulevad meie poodidesse ju maailma teisest otsast! Ei maksa ennast lõhki süüa ja niisama ära visata, ütleme ikka lastele. Oleme suured keskkonnahoidliku elu fännid.

Ja seal kuskil päikese lähedal rõdul pidi olema loomatuba, mis on karvaseid loomi täis. Kuuleme pidevalt krääksumist, viiksumist ja piiksumist, nagu keegi räägiks võõrkeeles. Lapsed on alati nii elevil, kui sealt tulevad. Nad saavad raagritsikaid käe peal hoida, tuvi silitada ja vee all elavale kannuskonnale süüa anda. Veealust konkurentsi meile ilmselgelt jagub. Siiski, ühel pähkleid täis põskedega vöötoraval nii head pedagoogilist haridust ei ole ega tule kui meil. Papaiade kandis pidid ka maismaa kilpkonnad elama, aga see jutt on ennekuulmatu. Miks peaks üks kilpkonn maa peal elama?! 

Me võime uhkeldades öelda, et meie elukoht on päris öko – loodusmaja kogub meie basseini jaoks lausa vihmavett ja päikesepaneelid annavad päikesesoojust. Ootame teid ekskursioonile, et koos rohelises džunglis seigelda ja paar head püramiidi teha!

Kilkonn Kilpsu


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!