Tule õpi Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis!

3. märts 2023 Marika Šadeiko projekti- ja arendusjuht - Kommenteeri artiklit

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool on üks omanäolisemaid kutseõppeasutusi Eestis. Tegemist on vanima põllutööd õpetava kooliga, mis Eesti Aleksandrikooli järglasena toodi Põltsamaa lähedalt Kõo mõisast Olustverre 1920. aastal. Seega, traditsiooniliselt on aegade algusest saadik koolitatud siin tulevasi põllumehi. Sellele õppele on 1990. aastate keskpaigast lisandunud uusi erialasid. 

Mille poolest on Olustvere omanäoline? 

Koolil oli juba 1920. aastal oma nn õppetalu haritava maaga. Nüüdseks on maad rohkem kui 700 hektarit, kasvatatakse teravilja, rapsi, kartulit, porgandit, küüslauku jms. Õppetalu toimib kui põllumajandusettevõte, mille toodang müüakse turul maha. Peamiselt on õppijad need, kes aitavad esmase praktilise väljaõppe käigus põldu künda, seemned mulda pista ning ka saagi koristada. See annab hea praktilise ettevalmistuse ning toetab hakkamasaamist igas töises olukorras.  

Koolil on oma mesila ca 50 mesilasperega. Sõltuvalt aastast jõuab kooli kohvikusse ja piirkonna Coopi kauplustesse müügile kuni kolm tonni mett aastas. Seda loomulikult mesindusõppijate kaasabil. Ja julgen väita, et kes on kord meie kooli mett proovinud, jääbki seda tarbima …

Koolil on oma õppetööstus-söökla. Õppetööstuses asuvad piima, liha, pagari- ja kondiitrioskuste ja jookide valmistamise õppimiseks laborid. Piima ja jookide õpet pakub Eestis vaid Olustvere. Praktilise õppe käigus valmivad juust, kohupiim, vorst, sink, pagari- ja kondiitritooted ning muu suus sulav, mida on tunnustanud nii kohalikud kui ka külalised kaugemalt. Vahel võib seda suus sulavat leida ka mõnelt Olustverest kaugemal toimuvalt laadalt, kus kool väljas on.

Kooli hallata on Olustvere mõisakompleks oma suursuguste hoonete ning kauni pargiga. Mõisakompleksi hoonetes asuvad käsitöökojad on avatud mitte ainult õppetööks, vaid ka külastamiseks. Siin on võimalik õppida keraamikat, klaasipuhumise assistendi oskusi või tekstiilkäsitööd. Mõisa peahoones praktiseerivad kokaks ning maaturismi eriala õppijad, et katta laud nii pulmadeks, sünnipäevaks, konverentsiks kui ka seminariks. Nii klaasi-keraamika kui ka tekstiilikoja juures on väikesed müügikohad, kust leiab õppijate valmistatud imekauneid tooteid. Nii mõnigi õppija on koolis omandatud oskuste kaudu leidnud endale koha ettevõtlusturul ning kindlad kliendid.

Head asjaajamist ning arvepidamist ettevõttes toetavad koolis pakutavad sekretäri- ja raamatupidamisõpe.

Kooli tunnuslause on „Põllult lauale“. Tegemist on nn toiduketi kooliga, kus kett algab tooraine tootmisest, seejärel õppetööstuses-sööklas tooraine väärindatakse ning lõpuks kaetakse laud. Sellist võimalust pole mitte üheski teises Eesti kutsekoolis. 

Nii õppetalu, mõisa kui ka õppetööstuse eesmärk on anda õppijatele võimalikult hea praktiline kogemus reaalses töökeskkonnas. Agaramad õppijad kasutavad aktiivselt ära ka kooli „Erasmus+“ programmi võimalused ning praktiseerivad Eestist väljaspoolgi. 

2/3 koolis õppijatest on täiskasvanud. Seega pole Olustvere kool vaid noortele. Sadakond õppijat on enne siia tulekut mõne kõrghariduse juba omandanud. On neid, kes on ehitanud oma karjääriredeli üles Olustvere kooli peale. Näiteks alguses õppinud põllumeheks, siis omandanud oskusi-teadmisi toiduainete töötlemisest, sest oma kasvatatut on vaja ka väärindada, ning sinna juurde ka raamatupidamisest, sest kulud ja tulud peavad ju tasakaalus olema. Selliseid näiteid leiab koolis mitmeid. Eks seegi näita kooli võimalusi ja ka mainet.

Iga kooli teevad omanäoliseks siiski inimesed: nii õppijad kui ka töötajad. Kaunis keskkond ning siinsed inimesed loovad võimalused, oskavad neid õppetöös ära kasutada ning muudavad kooli õppijate jaoks atraktiivseks. Seda näitab nii õppijate arv kui ka tööandjate tagasiside.

Seega, tule ja õpi! 

Rohkem infot õppimisvõimaluste kohta leiad www.olustvere.edu.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!