Väike kena kohakene järvemuuseum Akva:rium

31. märts 2023 Järvemuuseum Akva:rium - Kommenteeri artiklit
Parvesõit Võrtsjärvel. Foto: Heli-Anneli Villako

Võrtsjärve kõrgel idakaldal asub Eesti Maaülikooli limnoloogiajaama kõrval Võrtsjärve õppekeskus ehk järvemuuseum Akva:rium. Muuseumis saavad huvilised tuttavaks paljude mageveekaladega, kellest enamikku võib Eestis looduses või kalakasvandustes kohata, aga on ka päris eksootilisi ja ohtlikkegi kalu kaugelt Amazonasest. Muuhulgas kohtab tõelist kohalikku kalakuningat – 170 cm pikkuse Võrtsjärve rekordsäga mulaaži. Kes tahab vetesügavuste saladusi lähemalt piiluda, saab VR-peaseadme abil Võrtsjärve põhja sukelduda ning sealseid asukaid uurida. Järvemuuseumi nimele kohaselt saab siin tutvuda Võrtsjärve ja kohaliku kalapüügi ajalooga ning uurida uue Amazonast tutvustava näituse abil, mis on Amazonasel ja Võrtsjärvel ühist.

Kalu ja põnevaid akvaariume on järvemuuseumis tõesti palju ning seetõttu on kaladega seotud programmid ka meie õppeprogrammide seas kõige populaarsemad. Kuigi kalad tunduvad vaiksed ja mitte kõige nutikamad, pole see tõsi. Haugi viie sekundi mälu müüdi lükkame järvemuuseumis ümber ning jagame külastajatega ka teisi põnevaid kalade saladusi. Meie õppeklassist avaneb Võrtsjärvele rahustav miljonivaade ning muuseum pakub külastajale suurepärast võimalust tutvuda Võrtsjärve kui Eesti suurima siseveekogu eripärade ja elustikuga. Et tutvus oleks veel lähem, saab sõita parvlaevaga järvele. Õppekeskus korraldab nii talviseid kui suviseid kalastusõppepäevi ja juba pika traditsiooniga iga-aastast Võrtsjärve kalanduslaagrit 10–17-aastastele koolinoortele. 

Õppekeskuse ümbruse metsad ja lähedal asuv Mustjärve matkarada pakuvad suurepärast võimalust õppida lisaks vee-elustikule tundma ka metsa ja raba elustikku. Meie mitmekesise ja murakamärgistega tunnustatud õppeprogrammide valikuga saab lähemalt tutvuda keskkonnaharidus.ee veebilehel. Sobivaid tegevusi leidub järvemuuseumis lasteaialastest kuni vanemate kooliastmeteni, seejuures oleme alati valmis panustama, kui soovite korraldada mõnda põnevat õppepäeva või üritust.

Kevad on peagi käes ja aina kõrgemalt käiv päike lausa kutsub õue, klassiruumist välja. Järvemuuseum Akva:riumi rõõmsameelsed juhendajad on juba valmis, et suunata lapsi märkama loomi ja loodust, neist hoolima ja neid hoidma.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!