Väikese Printsi auhinna pälvis Taavi Tõnisson

24. märts 2023 ASSITEJ Eesti keskus - Kommenteeri artiklit
Taavi Tõnisson lavastuse „Plekktrumm“ esimesel lugemisel. Foto: Indrek Rammus

Auhind anti pidulikult üle 21. märtsil pärast „Apelsinitüdruku“ etendust Eesti Noorsooteatris. Väikese Printsi auhind antakse välja noore vaataja teatri päeva puhul, mis on 20. märtsil. Väike Prints väärtustab teatritegijate tähelepanelikku, hoolivat, loominguliselt julget ja ausat suhet noorde vaatajasse.

Auhinna pälvis Taavi Tõnisson pikaajalise silmapaistva töö eest nii oma koduteatris kui väljaspool. Hinnati just pikaaegset stabiilsust ja „silmale nähtamatu teatriime“ erakordset kontsentratsiooni tema loomingus. Taavi Tõnisson on väga hea näitleja ja tundlik lavastaja, kes on pühendunud ihu ja hingega noore vaataja teatrile ja eriti nukuteatrile. 

Taavi Tõnisson on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia näitleja erialal 2003. aastal ja Venemaa Riikliku Teatrikunstide Instituudi nukulavastaja erialal 2016. aastal. 

Tõnisson on töötanud Eesti Noorsooteatris alates 2004. aastast ning olnud aastatel 2013–2017 teatri kunstiline juht. Selle aja jooksul on ta teinud näitlejana ligi 50 rolli. Lisaks 13 kõrgel tasemel lavastust. Eelmist, 2022. aastat jäävad tähistama tema mastaapsed lavastused „Röövlitütar Ronja“ Eesti Noorsooteatris ja „Robin Hood“ Rakvere Teatris, samuti meeldejääv peaosa Noorsooteatri visuaalteatrilavastuses „Sinel“ (lavastaja Daniil Zandberg). 2023. aasta algas võimsa lavastusega „Plekktrumm“, mida on juba nimetatud aasta üheks suuremaks teatrisündmuseks. 

Taavi Tõnissoni on esitatud korduvalt Salme Reegi preemiale, kuid ikka on see temast kuidagi mööda läinud. Ta on Ants Lauteri nimelise preemia (2012) ja Kristallkingakese auhinna (2005) laureaat. Sel aastal pärjati ta Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri auhinnaga.

Väikese printsi preemia on rahaline, auhinnaga kaasneb Väikese Printsi skulptuur, mille autor on seekord Tallinna Rahumäe Põhikooli 7. klassi õpilane Tristan Kompus. Auhinda antakse välja 2022. aastast, eelmisel aastal pälvis selle Rein Agur. 

Laureaadi valis üksmeelselt välja viieliikmeline žürii, ASSITEJ Eesti keskuse juhatus koosseisus Janika Johanna Koppel, Reeli Lonks, Marek Demjanov, Allan Kress ja Kaido Rannik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!