Valitsus kiitis heaks koolieelse lasteasutuse riikliku õppekava muudatused

16. märts 2023 HTM - Kommenteeri artiklit
Foto: Õpetajate Lehe arhiiv

Vabariigi Valitsus kiitis täna, 16. märtsil heaks määruse, millega muudetakse koolieelse lasteasutuse riiklikku õppekava eestikeelsele õppele üleminekuga seoses.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul tuleb alushariduses õppekavad ajakohastada, et need käiksid ühte jalga täielikule eestikeelsele õppele ülemineku tegevustega. „Oluline on võimaldada lastele eestikeelne alusharidus ning muukeelsetes eralasteasutustes tagada kõigile lastele kvaliteetne eesti keele õpe. Ilma eesti keele õppeta ning eestikeelse õpetajata ühtki rühma enam olla ei saa,“ sõnas minister.
1. septembril 2024. a jõustub koolieelse lasteasutuse seaduse muudatus, mis sätestab, et lasteaias toimub õppe- ja kasvatustegevus eesti keeles. Seega on alates järgmise aasta septembrist munitsipaallasteaedades õppekeeleks vaid eesti keel. Lasteaia õppekeel võib olla eesti keelest erinev vaid eralasteaias ja munitsipaallasteaias valitsuse eriloa alusel.
Riikliku õppekava muudatuse kohaselt tuleb alates 1. septembrist 2024. a eestikeelses lasteaias toetada muu kodukeelega laste eesti keele omandamist lõimitud õppe- ja kasvatustegevuste ning vajadusel eraldi keeletegevuste kaudu. Lasteaias või selle rühmas, kus tegevused ei toimu erandkorras eesti keeles, hakatakse muu kodukeelega lastele eesti keelt õpetama kolmeaastaselt teiste õppe- ja kasvatustegevustega lõimides ning vajadusel eraldi keeletegevuste kaudu. Riiklikus õppekavas ei sätestata enam keeleõppe metoodikaid, samuti eesti keele tugiõpet, sest nende sisu ja korraldust saab lasteaed ise määrata lasteaia õppekavas. Eraldi keeletegevused hõlmavad muu hulgas vajadusel lapse individuaalset õpetamist ehk senist tugiõpet.
Haridus- ja Teadusministeerium korraldab 2023. aastal piirkondlikud teabepäevad lasteaia õppekava muudatuste ja parimate praktikate jagamiseks. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!