Vene keele olümpiaad nõudis loomingulisust ja analüütilisi oskusi

20. märts 2023 Tartu Ülikooli teaduskool - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 13. märtsil toimus Tartu Ülikooli maailma keelte ja kultuuride instituudis vene keel emakeelena olümpiaadi lõppvoor. Kui möödunud aastal osales eelvoorus 13 õpilast, siis tänavune uus formaat suurendas konkurentsi kokku 114 osalejaga.

Traditsioonilise uurimistöö asemel lahendati eelvoorus veebiülesandeid, mille teema oli kõnekeel. Olümpiaadi esimehe Svetlana Jevstratova sõnul püüdsid olümpiaadi korraldustoimkonna liikmed koostada õpilastele ülesandeid, mis käsitleksid tänapäeva keeleilminguid ja oleksid seotud kohalike sündmuste ning nähtustega. Lõppvoor, kuhu pääses eelvoorust edasi 15 õpilast, leidis taas aset Tartus. Pärast võistlust korraldati osalejatele ekskursioon, millel tutvuti Tartu linna ja ülikooli ajalooga, külastati aulat ning kartserit.

„Olümpiaadil osalenud õpilased märkisid, et materjal oli huvitav ja ülesannete lahendamine nõudis nii loomingulisi kui analüütilisi oskusi,“ lisas Jevstratova. Tema sõnul pakkus olümpiaad käesoleval aastal uusi kogemusi nii osavõtjatele kui ka olümpiaadi korraldustoimkonna liikmetele. Rõõmustava vaatepildina tõi ta esile, et nii õpetajad kui ka õpilased julgevad ennast proovile panna juba põhikooliastmes. „Kõik lapsed olid tublid, oli tunda nende huvi õppeaine vastu ja nende vene keele armastust,“ kiitis ta.

Lõppvooru parima tulemuse saavutas Narva Kreenholmi Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Darja Kanomina. Teist kohta jäid jagama Elizaveta Gofmekleri Tallinna Juudi Kooli 9. klassist ja Mihhail Boborenko Narva Pähklimäe Gümnaasiumi 12. klassist. Kolmandaks tuli Maksim Sapa Pärnu Tammsaare Kooli 9. klassist. Täismahus tulemused on avalikustatud Tartu Ülikooli teaduskooli kodulehel.

„Eestikeelsele õppele ülemineku tingimustes on väga tähis säilitada nii palju kui võimalik vene emakeelega õpilaste huvi oma keele vastu,“ ütles Jevstratova toimunud olümpiaadile tagasi vaadates. Riikliku vene keele emakeelena olümpiaadi toimumine on žürii esimehe hinnangul väga tähtis, kuna see aitab venekeelsetel noortel hoida ja harida oma emakeelt.

Olümpiaadi korraldamist rahastas Haridus- ja Teadusministeerium ning koordineeris Tartu Ülikooli teaduskool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!