Eesti osales esmakordselt Euroopa tüdrukute matemaatikaolümpiaadil

24. apr. 2023 Tartu Ülikooli teaduskool - Kommenteeri artiklit
Eesti esindus 12. Euroopa tüdrukute matemaatikaolümpiaadil. Tagumises reas vasakult õpilased: Meriliis Täht, Agnes Tennisberg, Kirke Kisand, Liisa Pata. Esireas vasakult: Sandra Schumann (võistkonna juhendaja), Jakob Schrader (võistkonna giid), Birgit Veldi (võistkonna juhendaja). Foto: Sandra Schumann

Sloveenias 13.–19. aprillini toimunud Euroopa tüdrukute matemaatikaolümpiaadil tunnustati kolme Eesti õpilast äramärkimisega. Võistlust korraldati tänavu 12. korda, 38 Euroopa ja 17 külalisriigi hulgas oli Eesti esimest aastat.

Auäramärkimise pälvisid Meriliis Täht Tallinna Reaalkooli 11. klassist, Agnes Tennisberg Tartu Herbert Masingu Kooli 9. klassist ja Kirke Kisand Hugo Treffneri Gümnaasiumi 11. klassist. Lisaks esindas võistlusel Eestit Tallinna Reaalkooli 11. klassi õpilane Liisa Pata. Võistkonda juhendasid Tartu Ülikooli arvutitehnika nooremteadur Sandra Schumann ja bakalaureusetudeng Birgit Veldi.

Olümpiaad koosnes kahest võistluspäevast. Kummalgi tuli nelja ja poole tunni jooksul lahendada kolm krõbedat ülesannet algebra, kombinatoorika, geomeetria ja arvuteooria valdkondadest. Vaba aja raames said võistlejad osa võtta aardejahist mereäärses Portoroži linnas, tutvuda Sloveenia pealinna Ljubljanaga ja külastada Postojna koobast.

Ülesannete ülesehitus sarnanesid rahvusvahelise matemaatikaolümpiaadi ülesannete omaga. Näiteks oli vaja esimese päeva kolmandas ülesandes leida, mitu n-tähelist ainult A-dest ja B-dest koosnevat tähejada peab olema sõnaraamatus, et kindlasti oleks võimalik täita n rea ja veeruga tabel nõnda, et igas reas ja veerus oleks mõni sõnaraamatus olev tähejada. Kõik ülesanded ja tulemused leiab käesoleva aasta olümpiaadi kodulehelt.

Eesti õpilasi juhendanud Sandra Schumanni sõnul ei ole matemaatikaolümpiaadidel tüdrukute murekohaks poistega samal tasemel võistlemine, vaid vähene osavõtt. Eraldi tüdrukutele suunatud olümpiaad pakub neile võimalust olla osa rahvusvahelisest matemaatikahuviliste naiste kogukonnast. Sel eesmärgil on Euroopa tüdrukute matemaatikaolümpiaadi korraldatud alates 2012. aastast.

„Noore naisena võib olla keeruline tunda, et saaksid matemaatikuna edukas olla, kui paljudel matemaatikaga seotud üritustel oled üks vähestest omaealistest naisterahvastest,“ selgitas Schumann. Julgustamaks Eesti tüdrukuid matemaatikaga süvitsi tegelema, võeti vastu otsus esitada olümpiaadile esmakordselt oma võistkond.

Eesti õpilaste ettevalmistamisele ja osalemisele aitasid kaasa Tartu Ülikooli teaduskool, Taavi Kotka ja Eesti Matemaatika Selts


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!