Ehitusvaldkonna praktikantidele valmis uudne rakendus

6. apr. 2023 Kaire Mets Tartu Rakendusliku Kolledži projektijuht - Kommenteeri artiklit

Ehitusvaldkonna praktikantidel on läbi aastate olnud probleem praktika aruande täitmisega, sest ehitusobjektil on dokumente ebamugav koostada. Pahatihti pole praktikandil objektil kohta sülearvuti ega paberi toetamiseks. Seetõttu tehakse sissekandeid praktikapäevikusse pahatihti tagantjärele, kui praktikal tehtud ülesanded on ununemas. Sama lugu on praktika juhendajatega. Olukorra lahendamiseks panid koostööpartnerid seljad kokku ja valmis uudne rakendus praktikapäevikute täitmiseks.

Ehituserialade õpilaste praktikaülesanded viivad neid objektidele, kus päeva jooksul ei ole aega haarata paber ja pliiats ning refereerida tehtavaid ülesandeid. Mis oleks, kui see kõik oleks kõigest mõne kliki kaugusel? Ehituse valdkonna praktikasüsteemi arendamise projekti toel tegid partnerid Tallinna Ehituskoolist, Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusest, Eesti Tööandjate Keskliidust ja Tartu Rakenduslikust Kolledžist mõtted teoks. 

Tartu VOCO asus koostööpartneri abiga arendama rakendust, mis võimaldaks kõikidel asjaosalistel näha praktikaga seotud dokumente ja päevikut. Äpi prototüüpi testisid ehitusvaldkonna õpilased kolmes koolis üle Eesti.

Tartu Rakenduslikus Kolledžis testis keskkonda kivi- ja betoonkonstruktsioonide 2. kursuse õppegrupp. Uue rakenduse puhul toodi välja mitmeid häid külgi: ühte kohta olid koondatud nii päevik kui aruanne, päevikut oli mugav täita ja üldiselt jättis see visuaalselt ilusa mulje, oma töö tulemuse kirjeldamiseks sai üles laadida ka pilte. Nii muutus päeviku täitmine nutitelefonis hulga mugavamaks. Küll aga möönsid õpilased pärast testperioodi, et tegu oli skaleeruva veebilehega ning sisselogimine on tüütu.

Kooli IT-juhi Silver Püvi sõnutsi on tehtud suur samm selleks, et nii praktikant kui tema juhendaja saaksid operatiivselt praktika dokumenteerida ja hinnata. Lisaks saab äppi ühitada ka teiste koolide õppeinfosüsteemidega. „Jätkame äpi arendustöödega. Järgmine suur arendus on õppeinfo toomine äppi,“ rääkis Püvi.

Alanud praktikaperiood viib taas hulga õppijaid praktikale. Nüüd on nad varustatud parema rakendusega ning kasu sellest on mitmepoolne. Esiteks on praktikandil mugavam oma töid päevikusse sisestada ning ka praktika juhendaja saab operatiivselt oma hinnangud anda. Objektiivsel tagasisidel on aga õppimisprotsessis teadagi tähtis koht. Lisaks näeb koolipoolne praktika koordinaator, kuidas kellelgi läheb, ning saab probleemide korral sekkuda. Lõpuks muutub praktika aruandluse koostamine hoopis mugavamaks. 

Kes soovib enda kooli õpilastega praktikaäppi kasutada, võtku ühendust Tartu Rakendusliku Kolledži õppeosakonnaga.

Projekt „Ehituse valdkonna praktikasüsteemi arendamine“ nr 2014-2020.1.05.20-0625. 01.02.2021–30.06.2023 on saanud rahastuse Euroopa Sotsiaalfond tegevuse „Tööandjate ja õppeasutuste koostöö toetamine praktikasüsteemi arendamise“ raames.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!