Koolid saavad taas ehitada päikesejaamasid ja tuulegeneraatoreid 

20. apr. 2023 KIK - Kommenteeri artiklit

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) avas taotlusvooru haridusasutustele, et suurendada üldhariduskoolide õpilaste teadlikkust rohetehnoloogiast. Toetust saavad projektid, kus õpilased saavad ise rohetehnoloogiaga seotud seadmeid ehitada, katseid läbi viia, tulemusi analüüsida, kohtuda oma ala ekspertidega ning kõikvõimalikel muul moel käed külge panna. Taotlusvooru tähtaeg on 21. juuni 2023.

Kliimaminister Kristen Michali sõnul on rohetehnoloogiate arendamine kliimamuutustega toimetuleku võtmeküsimus. „Tänased kooliõpilased on rohetehnoloogia ja Eesti tuleviku tegijad. Mida varem saavad noored ise käed külge panna, seda nutikamad lahendused meie tulevikku kujundavad. Katsetamine annab võimaluse proovida, eksida ja uuesti proovida ning õnnestuda. Julget pealehakkamist noortele!“

Taotlusi on oodatud esitama juriidilised isikud, üldhariduskoolid, huvikoolid ja keskkonnahariduskeskused. Projektide tegevused on mõeldud 1.–12. klassidele, kuid eelistatud on 5.–9. klassi õpilastele suunatud projektid, sest selles vanuses õpilastel kaob sageli huvi loodusainete vastu. Taotlusvooru eelarve on 359 300 eurot. Toetuse minimaalne summa on 3000 eurot ja maksimaalne 15 000 eurot. Toetuse maksimaalne määr on 95%. Taotlusi saab esitada e-toetuse keskkonnas kuni 21. juuni kella 17-ni. Infopäev toimub 10. mail kell 15, seda on võimalik hiljem KIK-i kodulehel järele vaadata. Täpsem info KIKi kodulehelt.

Varasematel aastatel on KIK juba toetanud 50 eriilmelist ja loovate lahendustega rohetehnoloogiaprojekti üle Eesti. Näiteks Rocca al Mare kooli õpilased ehitavad päikesejaama ja tuulegeneraatorid, mõõdavad Tallinna lahe vee omadusi ning puhastavad lahe ümbrust olmeprügist. Vinni-Pajusti Gümnaasiumis õpitakse lähemalt tundma elektrisõidukite maailma, nooremad klassid teevad taaskasutatud materjalidest seebikarbiautosid, vanemad tehnoloogiaringi õpilased panevad vanadest rattaraamidest kokku elektrilise jalgratta.

Taibukate teaduskool rajab õppelabori, et toetada loodusainete õppimist praktiliselt nii teaduskooli õpilastel kui ka Viljandimaa üldhariduskoolide õpilasgruppidel. Märjamaa Gümnaasiumis töötatakse välja aktiivõppe meetodid, et tutvustada õpilastele taastuvenergia lahendusi, sh soetatakse praktilised katsevahendid ja rajatakse näidis päikesejaam.

Kõik toetust saanud koolide rohetehnoloogia projektid leiab KIKi kodulehelt siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!