Koolijuhid kogesid uudset enesetäiendust

21. apr. 2023 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Dialoogimentorluse programmi lõpuüritus toimus 13. aprillil. Foto: HTM

Äsja jõudis pidulikult lõpule esimene dialoogimentorluse programm, kus osalesid dialoogipartneritena 12 haridus- ja 12 ärijuhti, kes olid eelnevalt läbinud mentorõppe. Novembrist aprillini võtsid juhid osa töötubadest, kovisioonigruppidest, töövarjutamisest ja külastasid ettevõtteid, tosin koostööpaari täiustas oma mentorioskusi ja arutas olulisi juhtimisteemasid.

Programmi läbiviija Fontes moodustas paarid lähtuvalt mentorite profiilidest. 

„Mina sain oma dialoogipartneriks Eesti Energia juhatuse liikme Raine Pajo,“ rääkis Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi direktor Merike Kaste. „Raine näitas mulle Eesti Energiat väga lähedalt. Käisime elektrijaamades, põlevkiviõlitehases, Eesti Energia peahoones, sain teada Eesti Energia juhtimise põhimõtted, väärtused ja palju muud. Ida-Virumaa tehastes nägin, kui suure mõjuga see ettevõte on. Sain targemaks rohepöördest ning tehnoloogiatest. Nägin, kuidas juht igapäevaelus oma töötajaid toetab, motiveerib ning juhendab. Sain mitu mõtet, mida ise edasi arendada. Fontese töötoad aitasid meelde tuletada mentorluse meetodeid ning neid praktiseerida.“

Arutlustes sai ta ka kinnitust, et on õigel teel ühest varasemast koolitusprojektist − koolijuhtide praktikaprogrammist – saadud ideid koolis ellu rakendades. Kahe aasta eest oli Merike Kaste praktikal tehnoloogiaettevõttes Fortumo, kust võttis oma kooliellu kaasa näiteks üks ühele vestlused, valdkonnajuhtide süsteemi, kaskaadjuhtimise, eesmärgistamise väiksematel tasanditel. 

Tartu Annelinna Gümnaasiumi direktori Hiie Asseri paariline oli ravimifirma juht Roland Lepik. Asseri sõnul olid kohtumised mitmel tasemel informatiivsed ja põnevad. „Sain reflekteerida, kuidas ma vestluspartneriga kohanen ja kuidas mul kuulamisoskusega lood on, ning kogusin suhtlusest palju muudki mõtteainet iseenese kohta,“ märkis Hiie Asser. „Minu paariline tõi meie vestlustesse sisse mitmeid töövahendeid, millest mõnda juba kasutan. Tore oli uurida ja võrrelda äri- ja koolijuhtimist. Leidus nii erinevat kui äratuntavat. Mõned mõõdikute maailma lähenemised võivad ka koolijuhi elu lihtsamaks muuta. Samas oli hea tõdeda, et koolijuhil on päris palju vabadusi. Töövarjutunnid eri asutustes avardasid silmaringi mitmes valdkonnas, millega me iga päev kokku ei puutu.

Pole lihtne leida enesetäienduse vorme, milles tunned end ühtviisi meeldivalt mugavalt ja ärevalt ning tajud, et arened. Programm andis sellise tunde.“

Programmiga toetatakse haridus- ja koolijuhtimise kvaliteedi ning haridusuuenduste elluviimist. HTM-il on plaanis kaasata programmi läbinuid koolijuhtide karjääri- ja kompetentsimudeli hindamisse ja tagasisidestamisse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!