Lingvistikaolümpiaadil uuriti huvitavaid keelelisi nähtusi

18. apr. 2023 Tartu Ülikooli teaduskool - Kommenteeri artiklit
TÜ eesti ja üldkeeleteaduse instituudi doktorant Jesse Holmes lingvistikaolümpiaadi lõppvoorus õpilastele tehiskeelte loengut pidamas. Foto: Miina Norvik

15. ja 16. aprillil toimus Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudi ruumides üleriigilise lingvistikaolümpiaadi lõppvoor, kus osales 39 õpilast. Möödunud aasta novembris toimunud piirkonnavoorus osales kokku rekordiliselt 253 õpilast paljudest Eesti koolidest.

Lõppvoorus tuli õpilastel nelja tunni jooksul lahendada neli ülesannet, mis põhinesid mõnel tundmatul keelematerjalil. Tänavu käsitleti ambae keele liikumisverbe, tõva ja bardi keele grammatikat ning tiibeti kirjasüsteemi. Ülesanded osutusid üsna ühtlaselt raskeks, nende lahendamine nõudis loogilist mõtlemist, keelnähtuste kirjeldamise oskust ja suurt süvenemisvõimet.

Näiteks selgus Vanuatu saarel kõneldava ambae keele puhul, et selles on liikumist tähistavatesse verbidesse kodeeritud see, kas liikumise suund on ülesmäge või allamäge. Head lahendajad avastasid, et nii tõva kui bardi keeles on vokaalharmoonia, kuid see realiseerub erinevalt. Tiibeti kirjasüsteemi ülesandest selgus, et eri häälikuid märgitakse ruumiliselt eri kohtades.

Olümpiaadi üldvõitjaks tunnistati Hugo Treffneri Gümnaasiumi abiturient Rando Lukk, kes kogus 62,5 punkti. Tihedas rebimises järgnes talle 61,25 punktiga Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi 10. klassi õpilane Karl-Erik Volberg ja kolmandale kohale tuli Tallinna 21. Kooli 11. klassi õpilane Orlando Merino, kes saavutas 58,25 punkti. Kõik kolm said esimese järgu diplomi. Neljanda koha ja teise järgu diplomi pälvis 50,75 punktiga Gustav Adolfi Gümnaasiumi abiturient Ronja Niine Lõhmuste.

Kõrge tulemuse saanud neli õpilast esindavad Eestit 21.–29. juulini Bulgaarias rahvusvahelisel lingvistikaolümpiaadil. Lingvistikaolümpiaadi täismahus tulemused ja ülesanded leiab Tartu Ülikooli teaduskooli kodulehelt.

Eesti lingvistikaolümpiaadi ühe eestvedaja Renate Pajusalu sõnul osales ka sel aastal rõõmustavalt palju 9. klassi õpilasi, kellest mõned jõudsid lõppvoorus päris kõrge kohani. Laienenud oli ka koolide hulk, kust õpilased osalema olid tulnud. „Näib, et teaduskooli sel aastal uutmoodi korraldatud piirkonnavoor laiendas ka lingvistikaolümpiaadi osalejate kodukoolide loendit,“ rääkis ta.

Olümpiaadi lõppvooru peakorraldaja Miina Norvik tõstis esile õpilastele väga meeldinud tehiskeelte loengut, mille pidas doktorant Jesse Holmes. Selgus, et paljud õpilased on ka ise püüdnud tehiskeelt koostada.

Lingvistikaolümpiaadi korraldas Tartu Ülikooli teaduskool koostöös eesti ja üldkeeleteaduse instituudi ning maailma keelte ja kultuuride instituudiga. Olümpiaadi toetas Haridus- ja Teadusministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!