Riigieksamite periood algab täna eesti keele eksamiga

24. apr. 2023 Harno - Kommenteeri artiklit

Täna algava riigieksamite perioodi avab eesti keele eksam, kuhu on registreerinud end 7507 eksamitegijat. 25.–28. aprillini toimub eesti keele teise keelena riigieksam, kuhu on ennast kirja pannud 2599 eksamitegijat.

Haridus- ja Noorteameti testide ja hindamisosakonna juht Aimi Püüa soovib kõikidele eksamitegijatele kevadiseks eksamiperioodiks jõudu ja külma närvi. „Kaksteist aastat on koolis käidud ja tarkust kogutud ning nüüd on hea võimalus oma teadmisi ja oskusi näidata. Soovin kõigile edu eksamil,“ lisas ta.

Gümnaasiumilõpetajatel on võimalus teha eesti keele või eesti keele teise keelena, matemaatika ja inglise keele riigieksam. Inglise keele riigieksami asemel on võimalik valida ka rahvusvaheliselt tunnustatud võõrkeeleeksam. 

Riigieksami tegijaid on sel aastal kokku 10 843, neist 8714 gümnasistid, 1514 kutseõppeasutuse õppurid ja 615 kooli varem lõpetanud.

Eksamiperioodi alguse puhul tervitas abituriente ka haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.  

Eesti keele riigieksam on kahes osas ning sellega mõõdetakse eksamitegija lugemis- ja kirjutamisoskust. Lugemisosa ülesanded tuginevad tekstidele, mis esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust. Kirjutamisosas tuleb eksaminandil luua 400-sõnaline arutlev kirjand ning see pealkirjastada.

Eesti keele riigieksam algas kell 10 ja lõpeb kell 16. Täpsem info eksami sisu kohta avaldatakse Haridus- ja Noorteameti kodulehel hiljemalt kell 16.

Teisipäeval, 25. aprillil toimub eesti keele kui teise keele riigieksami kirjalik osa, mis algab kell 10 ja lõpeb kell 14.30. Eksami suuline osa viiakse läbi 25.–28. aprillini. Eksam mõõdab keeleoskust B2-tasemel ja koosneb viiest osaoskusest: kirjutamine, kuulamine, lugemine, keele struktuur ja rääkimine. 

Kui abituriendil ei ole võimalik põhieksamipäeval osaleda, siis saab ta end kirja panna lisaeksamile. Eesti keele riigieksami lisaeksam toimub 23. mail ja eesti keele kui teise keele riigieksami lisaeksam 18. ja 19. mail. Lisaeksamil osalemiseks tuleb Haridus- ja Noorteametile esitada avaldus.

Riigieksamite periood jätkub 2. mail inglise keele eksamiga ning lõpeb 17. mail matemaatikaeksamiga.

Selle õppeaasta võõrkeelte rahvusvahelised eksamid on suures osas juba toimunud, vaid saksa keele Goethe Zertifikati B1- ja B2-taseme eksam toimub 8.–12. maini.

Riigieksamite tulemused avalikustatakse hiljemalt 18. juunil eksamite infosüsteemis ja riigiportaalis eesti.ee.

Riigieksamil maksimumtulemuse ehk 100 punkti saanud eksamitegijad on oodatud 27. juunil Haridus- ja Noorteameti korraldatavale tänuüritusele „100 punkti pidu“.

Riigieksamite kohta leiab lisainfot Haridus- ja Noorteameti kodulehelt harno.ee/riigieksamid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!