Selgunud on tänavuse kirjandusmängu võitjad

6. apr. 2023 Eesti Lastekirjanduse Keskus - Kommenteeri artiklit

1. aprillil toimus Eesti Lastekirjanduse Keskuses üleriigilise kirjandusmängu finaal. Pealinna tulid omavahel mõõtu võtma paikkondlike eelvoorude võitjad. Võistlesid 16 võistkonda 14 maakonnast ning Tartust ja Tallinnast.

Juba kuuendat korda aset leidev kirjandusmäng on suunatud 3.–4. klassi õpilastele ja selle eesmärk on tekitada ning süvendada noortes lugemishuvi. Osalejad loevad mänguks valmistudes viimaste aastate jooksul ilmunud teoseid, mille on välja valinud lastekirjanduse eksperdid.

„Kirjandusmäng annab hea võimaluse tutvustada noorele kirjandushuvilisele uusi ja põnevaid teoseid ning väike võistlusmoment lisab lugemisele lusti ja hasarti. Sel aastal olid valikus viimase kolme aasta jooksul ilmunud head lasteraamatud. Õpetajatele tänavune raamatuvalik meeldis ja tore on see, et seekord oli nimekirjas ka pildiraamatuid,“ kirjeldab mängu Eesti Lastekirjanduse Keskuse lugejateeninduse juhataja ja mängu üks korraldaja Anne Kõrge.

Finaalis osales 16 kolmeliikmelist võistkonda Harjumaalt, Hiiumaalt, Ida-Virumaalt, Jõgevamaalt, Järvamaalt, Läänemaalt, Lääne-Virumaalt, Põlvamaalt, Pärnumaalt, Raplamaalt, Tallinnast, Tartust, Tartumaalt, Valgamaalt, Viljandimaalt ja Võrumaalt.

Kirjandusmängus oli 18 küsimust, mille eest võis õigesti vastamisel kokku saada 51 punkti. Võitjaks kuulutati Võrumaa võistkond koosseisus Heili Eliise Simson, Karolin Inger Kadarik ja Kerstin Kalda (Võru Kreutzwaldi Kool, juhendaja Aigi Laine), kes sai tulemuseks kirjandusmängu aegade kõrgeima punktisumma – 49. Teise koha pälvis Tallinna võistkond, kuhu kuulusid Siim Oliver Hiie, Fred Seestrandt ja Märt Schimanski (Audentese erakool, juhendajad Lea Heier ja Kairi Antson), saades tulemuseks 43 punkti. Kolmandale kohale võitles end 42 punktiga Pärnumaa võistkond: Laurete Kallaste, Marko Liidlein ja Liisa Maria Kivimäe (Pärnu Ülejõe Põhikool, juhendajad Helen Põbo ja Krista Karu).

Võitjaid ootasid toredad auhinnad.

Päeva juhtisid näitlejad Merilin Kirbits ja Maarius Pärn, kes võistluse vaheajal tegid lastega põnevat improteatrit. 

Kirjandusmängu korraldab Eesti Lastekirjanduse Keskus koostöös maakondade keskraamatukogude, Tallinna Keskraamatukogu ja Tartu Linnaraamatukoguga.

Kirjandusvõistluse raamatute valik oli sel aastal järgmine:

Kadri Kiho, „Endel ja Kati“ (Päike ja Pilv, 2022),

Kätlin Kaldmaa, „Lydia“ (Hunt, 2021),

Maris Mändel, „Tüdruk vagunelamust“ (Tänapäev, 2022),

Kadri Hinrikus, „Elevant“ (Tammerraamat, 2021),

Jaanus Vaiksoo, „King nr 41“ (Ärkel, 2022),

Andris Feldmanis, „Erik Kivisüda“ (Postimehe kirjastus, 2022),

Juhani Püttsepp, „On kuu kui kuldne laev“ (Tänapäev, 2020),

Sally Harris, „Topelt-Felix“ (Vesta, 2021),

Sanne Rooseboom, „Lahenduste ministeerium“ (Avita, 2022),

Annet Schaap, „Milla ja mere lapsed“ (Eesti Raamat, 2022).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!