Tallinna Keskraamatukogu kuu teema: Piire ületav luule

21. apr. 2023 Tallinna Keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Irma Pineda „Väega võetud õis“ (2022)

Sapoteegi poetessi Irma Pineda sulest on ilmunud mitmeid paralleelselt sapoteegi- ja hispaaniakeelseid luulekogusid. Pineda on aga ka õppejõud ning aastatel 2020–2022 oli ta ÜRO põlisrahvaste püsifoorumi liige. Maris Kilgi tõlkes ilmunud „Väega võetud õis“ on tema esimene eesti keelde tõlgitud luulekogu.

Raamatut läbib Mehhiko sõjaväe toime pandud vägivald. Ühelt poolt on Pineda luuletustes üleskutse tehtut mitte unustada ega andestada, teisalt kordub katse rääkida „roheliste meestega“, sõduritega ning äratada nendegi sisimas peituvat inimlikkust. Samal ajal luuletab ta püsimajäämisest vägivalla ja hävingu kiuste.

Üks luuletustest on kogus ära toodud koos sapoteegikeelse originaaliga. Kes aga selle keele kõla kuulda soovib, see leiab Pineda esinemiste salvestusi nt Youtube’ist.

Martin Vaino, Pirita raamatukogu juhataja


Elisabeth Heinsalu „Kui ma olin udu“ (2023)

Kes otsib kaunilt kõlavaid lüürilisi värsiridu, see peab lugema noore luuletaja Elisabeth Heinsalu müstilise pealkirjaga debüütluulekogu „Kui ma olin udu“. Luulekogu hõlmab mitmekesiseid teemasid: väliseestlus, kodumaa, armastus, kauged maad, inimene linnas, loodus, muusika. Luuletajale meeldib jälgida inimesi, kirjeldada võõraid kultuure, külastada mitmesuguseid üritusi, nautida nooruse ilu, unistada, tunda ebakindlust ja pettuda armastuses. Huvitavalt mõtiskleb ta inimese olemuse üle, kriitiliselt suhtub rahvamassidesse.

Luulekogu sobib hästi nii põhikooli lõpuklassidele kui ka gümnaasiumiõpilastele.

Diana Taukul, Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja


Anti Saar „Õudne lugu: hoiatuseks lastele ja vanematele“ (2022)

Anti Saare järjekorras teine värssjutustus „Õudne lugu“ räägib koduse kasvatuse mõjust ja lastevanemate püüdlustest lapsi oma unistuste järgi suunata. Sorbonne’i ülikoolis on aastakümneid uuritud kodu ja kasvatuse mõju lapse tulevikule ega ole jõutud ühtselt määratletavale järeldusele.

Kaksikute Tiidu ja Teedu emal-isal pole uuringutest paraku aimugi ja nii asuvad nad poistest kõigil elualadel parimaid kasvatama. Vennakesed tormavad pärast maineka kooli tunde jalgpalli ja hokit mängima, balletitundi, suusarajale ning jalgrattatrenni. Kõigest hoolimata kujunevad Tiidu ja Teedu eluteed täiesti erinevaks ja autori sõnum teose lõppsõnas on, et lapsed jäetaks rahule.

Lustliku ja hoogsa raamatu on kujundanud ja vaimukalt illusteerinud läti kunstnik Vivianna Maria Stanislavska. Raamat on esitatud 2022. aasta Eesti Kultuurkapitali kirjanduspreemiale.

Ly Mere, Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!