Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Ilmar Tomusk

24. apr. 2023 Tartu Oskar Lutsu nim Linnaraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk on viljakas ja populaarne lastekirjanik. Foto: Scanpix Baltics / Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Tartu lastekirjanduse auhinna (Lapsepõlve auhind) võitis Ilmar Tomusk raamatuga „Julius, mida sina suvel tegid?”, mille illustreeris Hillar Mets ja andis välja kirjastus Tammerraamat. Auhinnale kandideerisid 2022. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatud.Auhind antakse Tartus pidulikult üle 16.–21. oktoobrini toimuval  laste- ja noortekirjanduse festivalil Luup.

Ilmar Tomusk on õppinud eesti keele ja kirjanduse õpetajaks ning emakeeleõpetajana ka töötanud, aga alates 1995. aastat peab Keeleameti peadirektori ametit. Ametniku ja kirjaniku rolli on ta edukalt ühendanud, olles alates 2007. aastast avaldanud üle neljakümne lasteraamatu. Ta on kirjutanud raamatuid põhikooli kõikidele vanuseastmetele ja saanud Nukitsa konkursil mitu korda laste tunnustuse osaliseks, samuti on ta pälvinud Kultuurkapitali sihtkapitali aastaauhinna ning olnud 2016. aastal raamatuga „Rasmuse vuntsid“  Tartu lastekirjanduse auhinna kandidaat.

Žürii oli üksmeelne nii selles, et kõik viis nominenti on suurepärased, kui ka selles, et laureaat on siiski „Julius, mida sina suvel tegid?“. Neile imponeeris Juliuse raamatuga tehtud positiivselt lõppenud „inimkatsete“ eriliselt lai vanuseskaala – see raamat kõnetab hämmastaval kombel nii väga noori kui täitsa vanu, ja tõenäoliselt just seepärast, et igaüks suudab meenutada, kuidas on möödunud tema lapsepõlvesuved, mil ta „mitte midagi ei teinud“.

Ridade vahele on peidetud oluline sõnum, et suvi maal vanaema-vanaisaga kannatab välja võrdluse ükskõik millise väljamaareisiga. Sobib nii õhtujutuks kui ka ise lugemiseks, päris pisikestele ja tegelikult ka kõigile juba väikelapseeast väljakasvanuile muhedaks pisilugemise ampsuks.

Ilmar Tomuski raamatu „Julius, mida sina suvel tegid?” kõrval kandideerisid Lapsepõlve auhinnale Tiina Laanemi  „Katariina kaaperdab kooli”,  Piret Jaaksi „Härra Maru mustikapood”, Meelis Krafti  „Tiuhkamäe” ja Kadri Kiho „Endel ja Kati”.

Tartu Lastekirjanduse auhinda antakse välja alates 2015. aastast. Üheksa  aasta jooksul on auhinna võitnud  Kairi Look, Andrus Kivirähk, Reeli Reinaus, Jana Maasik, Tuul Sepp, Triinu Laan ning kahekordne laureaat on Kadri Hinrikus (2018 ja 2022). 


3. aprillil, rahvusvahelisel lasteraamatupäeval pälvis Ilmar Tomusk Tallinna Keskraamatukogu traditsioonilise Järje Hoidja auhinna eelmisel aastal raamatukogust enim laenutatud Eesti lasteraamatu eest. 

2022. aastal laenutati keskraamatukogust kõige rohkem Tomuski lasteraamatut “Kullakallis kass”. See on südamlik ja mõtlemapanev jutustus vanamehe kullakallist kassist, kes on ääretult laisk. Isegi kui hiirelapsed kilgates kassi vuntsides mängivad, ei tee ta teist nägugi. Aga mis juhtub siis, kui vanamees märkab majas hiiri ja tahab, et kass teeks oma tööd? Raamatu on illustreerinud Catherine Zarip.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!