Tartu Ülikooli rektoriks valiti professor Toomas Asser 

20. apr. 2023 Tartu Ülikool - Kommenteeri artiklit
Toomas Asser. Foto: Andres Tennus

Täna, 20. aprillil valis 292-liikmeline valimiskogu 168 häälega Tartu Ülikooli rektoriks neurokirurgia professori Toomas Asseri. Valimiskogusse kuulusid Tartu Ülikooli nõukogu, senati, valdkondade nõukogude ja üliõpilasesinduse liikmed ning professorid. 

Tartu Ülikooli aulas toimunud valimiskoosolekul jagati valimiskogu liikmetele esimeses voorus välja 240 hääletussedelit, millest kõik jõudsid hääletuskasti. Esimeses voorus hääletas professor Toomas Asseri poolt 117 ja tema vastaskandidaatide, makroökonoomika professori Raul Eametsa ning bioinformaatika professori Jaak Vilo poolt vastavalt 71 ja 52 valimiskogu liiget. Rikutud ega märgistamata sedeleid ei olnud. 

Teises voorus jagati välja 237 hääletussedelit, millest jõudis hääletuskasti 236 . Teises voorus hääletas Toomas Asseri poolt 168 ja Raul Eametsa poolt 68 valimiskogu liiget. Rikutud ega märgistamata sedeleid ei olnud. 

Professor Toomas Asser ütles enne valimiskoosoleku algust peetud lühikeses sõnavõtus, et ühiskond ja teadusmaailm on pidevas muutumises ning ülikool peab kasutama oma intellektuaalset võimekust, et neid muutusi eest vedada. „Luban rektorina töötada selle nimel, et kõikidele kolleegidele ja üliõpilastele oleks tagatud toetav töö- ja õpikeskkond, karjäärivõimalused ja väärikas sissetulek, et oleks kindlustatud eestikeelne järelkasv kõigil riigi ja ülikooli jaoks olulistel erialadel, et saavutaksime läbimurde ülikooli ettevõtluskoostöös ja ülikooli osalusega uusettevõtluses, et alus- ja rakendusteaduste rahastamine oleks tasakaalus ning kõrgharidust rahastataks tegeliku vajaduse järgi,“ rääkis Asser. 

Toomas Asser on sündinud 14. juulil 1954 ja lõpetanud 1979. aastal Tartu Riikliku Ülikooli arstiteaduskonna. Meditsiiniteaduste kandidaadi kraadi kaitses ta 1987. aastal Moskvas N. Burdenko neurokirurgia instituudis teemal „Aju verevoolu regulatsiooni küsimused ja stereotaktilised operatsioonid originaalse termokauteri kasutamisega“. Alates 1995. aastast on Toomas Asser Tartu Ülikooli neurokirurgia professor ja alates 2018. aastast ülikooli rektor. 

Täna valitud rektor astub ametisse 1. augustil 2023. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!