Jälle on kevad ja jälle on festival!

5. mai 2023 Aleksandra Beltšenkova Tallinna Mesipuu lasteaia õppealajuhataja - Kommenteeri artiklit

Need sõnad iseloomustavad kõige paremini 13. aprillil Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse saalis toimunud koolieelsete lasteasutuste juubelifestivali „Kevad on käes“, mille korraldajad pühendasid Eesti Vabariigi 105. sünnipäevale. 13. kuupäevast hoolimata oli festival särav ning muljete- ja elamusterohke. 

Festivali ajalugu

On sümboolne, et juubelifestival toimus endise Ranniku gümnaasiumi aulas, samas kohas, kus kümme aastat tagasi korraldati esimene taoline kevadpidu. Nüüd on vana maja asemele ehitatud tänapäevane hoone, mille suures saalis toimuski Põhja-Tallinna linnaosa koolieelikute traditsiooniks saanud üritus. 

Kuna Põhja-Tallinnas on nii eesti kui ka vene õppekeelega lasteaedu, pakkus tollane Tallinna linnavolikogu liige Larissa Novožilova välja festivali idee. Just tema tegi Mesipuu lasteaia direktorile Larissa Komissarovale kümme aastat tagasi ettepaneku korraldada Põhja-Tallinna lasteaedade üritus, mis ühendaks linnaosa lasteaedu loomingu kaudu, tutvustaks eri rahvaste kultuuri ja traditsioone ning toetaks selle kaudu integratsiooni. Ürituse korraldamise ja läbiviimise võtsid enda peale Mesipuu lasteaia direktor Larissa Komissarova ja Kajaka lasteaia õppealajuhataja Galina Malkerova.

2013. aasta aprillis astusidki lavale rahvariietes vahvad tegelased, keda kehastasid Mesipuu ja Kajaka lasteaedade töötajad. Nad lõbustasid kohalolijaid laulude ja tantsudega, õpetasid rahvamänge, mängisid pilli ja kutsusid mudilasi lavale esinema. Esimesest festivalist võtsid osa seitsme Põhja-Tallinna lasteaia koolieelikud, kes esinesid toredate etteastetega. Saal oli vaatajatest tulvil ning lastevanemad ja kõik teised külalised elasid esinejatele tugeva aplausiga kaasa. Pidu õnnestus suurepäraselt ning pakkus lastele ja vaatajatele palju toredaid elamusi. 

Järgmisel, 2014. aastal otsustas korraldajate meeskond festivali korrata ning seekord võttis osa juba 14 lasteaeda. Teine laste loomingu festival toimus Salme kultuurikeskuse saalis ning tegijate fantaasialennul polnud piire. Festivali telg oli virtuaalne reis autoga mööda Eestimaad, kus ürituse juht Larissa Komissarova tutvustas slaidide abil lastele Eestimaa kauneid paiku.   

Sealtpeale sai festival „Kevad on käes“ Põhja-Tallinna linnaosa kevadiseks traditsiooniks ning varsti esinesid Salme ja Vene kultuurikeskuse suurtel lavadel juba kõigi Põhja-Tallinna lasteaedade lapsed. 

Lood ja tegelased

Igaks festivaliks mõeldi välja teema ning valiti muinasjutu- või raamatutegelane, kellest anti lasteaedadele eelnevalt teada, kuid keda hoiti laste eest saladuses. Vastavalt teemale valmistas iga lasteaed oma etteaste. Näiteks on lastel külas käinud Eno Raua kaltsunukk Sipsik, Eduard Uspenski raamatute tegelane püsimatu Simka, ettevõtlik koeratüdruk Lotte, maiasmokast Karupoeg Puhh ja Jänku-Juss oma sõpradega.

2015. aasta festivalil külastasid vahva Mesimumm ja julge Kajakas meretaguseid maid: Indiat, Hiinat, Saksamaad, Soomet. 2016. aastal lennati koos koeratüdruk Lottega fantaasiareisile Euroopasse. 2017. aastal seilati mööda meresid ja ookeane õnne otsima. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval 2018. aastal esitasid Mesipuu lasteaia lapsed Vene kultuurikeskuse laval vaatajatele lavastuse Tallinna sümbolist Vanast Toomasest. Linnavalvur tuli raekoja tornist alla ja jutustas lastele legendi Taani kuningast, kes kinkis Eestile kolme lõviga vapi, mis sarnaneb Taani Kuningriigi vapiga. Ühtlasi rääkis ta, miks linnaelanikud valisid ta Tallinna linna kaitsjaks. 2019. aastal kutsusid Sipsik ja Simka lapsi kaasa kosmoselaevale, et teha tiir ümber maailma. 

2020. aastal olid festivali peategelased karupoeg Puhh ja Mesimumm. Suur ettevalmistustöö tehti ära ka aastal 2021, kuid COVID-i tõttu jäi festival kahjuks ära.

Ka 2022. aastal oleks festival viiruse tõttu peaaegu ära jäänud. Tänu korraldajate entusiasmile ning nüüdisaegsele tehnoloogiale see Padleti veebiplatvormil siiski korraldati. Lasteaiad salvestasid esinemised videona, kus peategelastest lõbusad robotid aitasid tutvustada iga maja laste loomingulisi edusamme. Lasteaiaõpetajad aga said tänu tihedale koostööle kommunikatsiooni ja tehnoloogiate kasutamise kogemusi.

Juubelifestival 2023

Tänavuse festivali teema oli „Jänku-Juss kevadet otsimas“. Osales 17 lasteaeda, neist kümme eesti ja seitse vene õppekeelega, lisaks Kopli huvikool. Festivali avasid lastesõime Päkapikk pisipõnnid, kelle hulgas oli kõige noorem tantsija alles kaheaastane. Värvilistes päkapikumütsides tillukesed tantsijad võitsid kohe vaatajate südamed. Mudilaste julge ja tore esinemine suurel laval liigutas saalis viibinud täiskasvanuid pisarateni ning lõi algusest saati kogu üritusele piduliku meeleolu, mida aitas hoida festivali peategelane Jänku-Juss koos sõpradega. Ekraanile kuvatud animatsioonis jalutas Jänku-Juss ringi Põhja-Tallinna linnaosas ja otsis kevade tunnuseid, ehkki kuri vares väitis, et kevadet ei tulegi. Jänku käis mere ääres, kus ta nägi ilusat randa, kalu ja kajakaid. See oli märguandeks tulla lavale Pelguranna, Kalamaja ja Kajaka lasteaia lastele. Edasi kõndides märkas Jänku-Juss taimi, lilli, linde ja mesilasi. Kordamööda tulidki lavale ja astusid oma etteastega üles Kellukese, Taime, Maasika, Sitsi, Mesipuu, Rukkiräägu ja Pääsupesa lasteaia lapsed. Pääsukesed juhatasid Jänku-Jussi edasi päikese juurde, kes kinnitas, et kevad tuleb kindlasti, ning esinemisjärjekord oligi lasteaia Päikene käes. Selle peale rõõmustas Jänku-Juss väga ja jagas oma rõõmu Naeratuse, Kelmiküla, Kolde, Kopli, Mudila lasteaia ja Kopli huvikooli lastega. Nii aitasid kõik peol osalejad Jänku-Jussil kadunud kevad üles leida.  

Mesipuu lasteaia õpetajad olid koostanud iga festivalil osaleva lasteaia kohta põhjaliku slaidiesitluse. Oma lasteaia foto nägemine suurel ekraanil tekitas lastes palju elevust. Eesti rahvarõivastes peojuhid, kelleks olid Mesipuu lasteaia eesti keele õpetajad Kairi ja Jekaterina innustasid, julgustasid ja toetasid lapsi.  

Iga lasteaia esinemine oli nagu väike etendus, kus eri keelt kõnelevad lapsed said võimaluse tantsida ja laulda, minnes sujuvalt üle ühelt keelelt teisele. 

Külalisesinejatena pälvisid oma lustaka tantsu eest tugeva aplausi Kopli huvikooli tantsustuudio Forte tantsijad. 

Auhinnaks said kõik osalenud lasteaiad festivali organiseerijatelt lauamängu „Meie Põhja-Tallinn“, mis aitab lastel tundma õppida meie ilusas rohelises linnaosas asuvaid lasteaedu ning huvi- ja vaatamisväärsusi. 

Kokkuvõtteks 

Iga suure ettevõtmise taga on alati meeskonnatöö. Festivali korraldajad ja suurimad toetajad olid ja on Põhja-Tallinna linnaosa valitsus, Larissa Novožilova MTÜ-st Sootsium, Salme kultuurikeskus, Vene kultuurikeskus ning Põhja-Tallinna lasteaedade lastevanemad, lapsed ja õpetajad. Oma hinge ja südame festivalide edukaks kordaminekuks on andnud Larissa Komissarova (Mesipuu lasteaed), Galina Malkerova (Kajaka lasteaed) ning Põhja-Tallinna lasteaedade õpetajad, muusikaõpetajad ja asutuste juhtkonnad.  

Juba kümme aastat toimunud festival on kõigile Põhja-Tallinna lasteaedadele andnud hea võimaluse tutvustada oma lasteaia omanäolisust ja eripära. Lisaks aidanud avastada laste ja õpetajate loomingulisust ning jagada oma parimaid mõtteid ja kogemusi. 

Festival „Kevad on käes“ on Põhja-Tallinna linnaosa lasteaedade tore traditsioon, mis tänavu toimus juba kümnendat korda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!