Karlova koolid pidasid minifestivali

26. mai 2023 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Karlova päevadel astusid kolm lähestikku paiknevat haridusasutust − Tartu Karlova Kool, Tartu Kunstikool ja Kõrgem kunstikool Pallas – esmakordselt ühiselt üles ja korraldasid 19. mail meeleoluka minifestivali KarlovArts.

Kui eelmisel reedel Karlovas tunnid ja ühtlasi koolinädal läbi sai, ei tormanudki õpilased koju, vaid panid pargi veerele püsti letid ja kraamisid välja oma kauba: vahvlid, võileivad, pulgakommid, küpsised, suhkruvati, käsitöö, raamatud, maalid. Nagu laadal ikka, kutsus osa müüjaid kundesid agaralt ligi. Mõni mängis pilli ja sai oma kraamist kähku lahti, aga oli neidki, kes vargsi möödakõndijaid piidlesid, oma kaupa kiita ei tihanud ja ostjate aktiivsust ootasid.

Õpilaste keskel oli leti taga koha sisse võtnud ka pedagoogide esindus − Karlova kooli matemaatika-, informaatika- ja robootikaõpetaja Ako Rääbis. Erialale kohaselt meelitas ta ostjaid ligi enda välja mõeldud loosirobotiga. Andsid müüjale kaks eurot ja võisidki punasele nupule vajutada, et loosiratas keerlema hakkaks. Auhindadeks olid Rääbise müügiletil olevad esemed, mille autoriteks õpetaja pereliikmed.

„Valikus on abikaasa tehtud peenike näputöö, poja ja tütre tehtud loodusfotod ja teise tütre kirjutatud raamat,“ tutvustas Rääbis. Ta arvas, et koolidevahelised kontaktid on vajalikud ja midagi koos teha on tore. Rääbis on ka ise Karlova kooli vilistlane, pilliõpetajana hakkas ta tööle juba keskkooli ajal. Ülikoolis õppis aga matemaatikat ja tuli oma kooli tagasi.

„Lahe kogukonnaüritus ja ka ilmaga on vedanud, lapsed ja õpetajad on elevuses,“ kiitis lapsevanem Kairi Meister, kes tuli kuulama, kuidas läheb puhkpilliorkestris ülesastuval lapsel, ja tutvus ka laadameluga. 

Minifestivalil said huvilised majatuuridel teha tutvust koolihoonetega. Salme tänava koolimaja uudistama tulnute seas oli neidki, kes õppinud seal ajal, mil hoones tegutses veel harjutuskool. Pallasesse ekskursioonile tulnud said vaadata skulptuuriosakonna näitust ja kunstikoolis võis harjutada kübarate joonistamist. Sportlikum rahvas proovis Karlova kooli õpilasesinduse juhendamisel teha vastrenoveeritud staadionil harjutusi.

„Staadion ei peaks meid eraldama, vaid ühendama,“ sõnas Karlova kooli direktor Krista Andreson, kelle eestvõtmisel kolm kooli kogukonnapäevadel üheskoos välja tulid. 

Geograafiliselt ongi koolid käesolevast aastast üksteisele varasemast lähemal, jaanuaris kolis Karlova kooli vanem aste uuenduskuuri läbinud õppehoonesse Salme tänavas, kust mõlemad kunstikoolid kiviviske kaugusel. 

Karlova kool ja kunstikool on varemgi koostööd teinud, näiteks loodi koos Tartu Erakooliga hiljuti Karlova innovatsioonipesa. 

Kunstikool on andnud Karlova koolile kasutada oma ruume, mil viimasel polnud kuskil tööõpetuse tunde läbi viia.

„Aga koostööd võiks veelgi rohkem teha,“ lausus Krista Andreson.

Pallasega on olnud ühiseid radu vähem, aga ots tehti lahti ja juba sel suvel toimub kõrgema kunstikooli lõpuaktus Salme tänava koolimaja aulas. „Vastukaubana“ saab Karlova kool oma aktuseks noorte kunstnike kaunistatud aula.

Kunstiajaloolase haridusega Krista Andreson astus koolijuhina hiljuti ka Karlova seltsi liikmeks − koolil ju piirkonnas kaks maja ja põhjust asjadega rohkem kursis olla, kaasa rääkida ja tegevustes osaleda.

Andreson loodab, et järgmise aasta kevadlaadal ulatuvad müügiletid Salme tänava koolimaja juurest põlispuude alt juba staadioni teise otsa ja kohtuvad seal kunstikooli lettidega ning on rohkem tunda ka kunstihõngu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!