Kevad Theatrumis

5. mai 2023 Theatrum - Kommenteeri artiklit
Uuslavastuses „Mõõt mõõdu vastu“ asevalitseja Angelona üles astuv Kristjan Üksküla toob juunis VHK teatrikooli lõputööna lavale Lope de Vega „Tantsuõpetaja“. Foto: Ülar Mändmets

Maikuus on Theatrumi kavas uuslavastus „Mõõt mõõdu vastu“ ning Ivan Võrõpajevi kaks näidendit: suure publikuhuvi saatel juba üheksandat hooaega laval olev „Joobnud“ ning samuti suurt tähelepanu pälvinud „Iraani konverents“.

30. märtsil viibis „Mõõt mõõdu vastu“ esietendusel Heili Sibrits Postimehest ning võttis nähtu kokku järgnevalt: „Vana hea Shakespeare Georg Meri mahlakuses, Lembit Petersoni mõõdetud ja täpselt paika seatud lustlik tõsidus, Eva Eensaare lahedalt laetud muusika, Marius Petersoni väikses nihkes lavakujundus ja kostüümid, mis kohati tõid meelde ühe kadunud teatri lavastusi. Ägeda rolli teevad Ott Aardam, Laura Peterson, Kristjan Üksküla, heas mõttes peaaegu üle võlli oli Andri Luup, nauditavaid hetki on Mart Aasa, Tarmo Songi, Tiit Alte mängus, Theatrumi uued noored on tublid. Lavastus on kihiline ja päevakajaline … haarav ja tugev tükk, hea teater“ (Postimehe AK, 15.04.2023). 

Hooaja viimased kolm etendust anname 16., 17. ja 18. mail.

Lavastuse „Joobnud“ maikuised etendused on välja müüdud, „Iraani konverentsile“ praegu veel mahub. „Lavastus kulgeb sisuliselt ühe neljatunnise jututoana, kuid ei lase tähelepanul hetkekski hajuda, kuna Ivan Võrõpajevi külluslik tekst põrgatab kokku terve rea poliitilisi, filosoofilisi, religioosseid, eetilisi ja kultuurilisi küsimusi,“ kirjutas Andrei Liimets „Iraani konverentsist“ Teater. Muusika. Kino detsembrikuises numbris. 

27., 29. või 30. mail on võimalus konverentsist taas osa saada.

Juuni alguses esietendub Vanalinna Hariduskolleegiumi teatrikooli lõputöö: Lope de Vega „Tantsuõpetaja“ Kristjan Üksküla lavastuses. Laval on VHK teatrikooli abituriendid, praegused ja endised õpilased ning üks külaline ka Tartu Jakobi Mäe teatristuudiost.

1594. aastal kirjutatud tantsude ja elava muusikaga põimitud hoogne komöödia leiab aset Hispaania linnas Tudelas, kus omakorda leiab aset tragöödia – üks pulmapidu möödub ilma tantsuta. Kohe ilmub välja salapärane tantsuõpetaja, kes valdab kõiki tantse ja on valmis neid õpetama. Noored hinged on armastuse nimel kõigeks valmis. Õnneks mitte päris kõigeks. Aga kahjuks ka mitte ainult armastuse nimel.

„Lope de Vega õpetab oma näidendiga tantsima elus ja armastuses. Samal ajal annab lootust, et kui inimene on end väga keerulisse olukorda sisse tantsinud, on alati olemas sammud, millega end välja keerutada,“ ütleb teatrikooli õppejõud ja „Tantsuõpetaja“ lavastaja Kristjan Üksküla.

Lavastus on kavas 8., 9., 10., 12., 13., 14., 16., 17., 19. ja 20. juunil.

Kõigest lähemalt theatrum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!