„Lae end“ haridusprogrammi otsitakse inspireerivaid füüsikaõpetajaid

5. mai 2023 Karli Jaanson - Kommenteeri artiklit

Sellest nädalast saavad kõik õpilased, vilistlased, kolleegid ja haridusjuhid registreerida inspireerivaid ja ägedaid põhikooli füüsikaõpetajaid haridusprogrammi „Lae end“. Programmi korraldajad julgustavad üles seadma õpetajaid ka venekeelsetest koolidest, et toetada neid eestikeelsele haridusele üleminekul. Õpetajaid saab esitada kuni 25. maini veebilehel laeend.ee.

„Eesti majandusarengu hoogustamiseks ja rohepöörde väljakutsetega tegelemiseks vajame insenere, kes töötaksid välja ja rakendaksid ellu lahendusi, millele hakkab tuginema meie tulevikumajandus. Paraku on praegu puudu tuhandeid noori insenere, kelleta võivad Eestile olulised projektid tegemata jääda,“ ütles Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo. „Kutsun kõiki märkama ja soovitama õpetajaid „Lae end“ programmis osaleda, sest just tublidest füüsikaõpetajatest ja inspireerivatest füüsikatundidest sõltub meie inseneride järelkasv.“

Rakvere Reaalkooli füüsikaõpetaja ja „Lae end“ programmi esimese hooaja osaleja Laura Herm kutsub nii õpilasi, kolleege kui ka kooli juhtkondi ägedast õpetajast teada andma ning lisab, et pärast kutse saamist ennast tutvustava video tegemine võib alguses tunduda korraliku väljakutsena, kuid tegelikult suurendab hoopis õpetamise motivatsiooni. 

Kõikide kandideerimisvideo esitanud õpetajate seast valitakse juuli alguseks välja kümme, kes saavad osaleda tasuta koolitussarjas, kus käsitletakse efektiivseid füüsika õpetamise meetodeid ning tutvustatakse füüsika õppekava uuendusi. Lisaks saavad õpetajad omavahel kogemusi vahetada mitmekesise ja huvitava füüsikatunni ettevalmistamisest, võtta osa õppekäikudest ettevõtetesse, et vaadata inseneriameti praktilisi näiteid, täiendada enesejuhtimise ja esinemisoskusi. 

Koolitusprogrammi lõpetamisel pälvivad osalejad õpetajate 2023. aasta keskmise palga suuruse preemia ja uuenduslikud Praktikali füüsikaõppe komplektid oma koolis kasutamiseks.

Eelmisel aastal valmisid programmi partneri Videoõpsiga koostöös „Lae end“ haridusprogrammis osalenud kümne füüsikaõpetajaga põnevad õppevideod, mis pakuvad katsetamisrõõmu nii õpetajatele kui ka õpilastele. Valminud 20 videot on eelmise aasta lõpust leitavad Videoõpsi Youtube kanalil ja neid on praeguseks vaadatud üle 20 000 korra.  

Värskelt avaldatud OSKA haridus- ja teadusraport toob välja, et käesoleval kümnendil jääb tööturul puudu 2/3 inseneridest. Eestis on ligikaudu 490 kooli, millest hinnanguliselt pooltes puudub erialase ettevalmistusega füüsikaõpetaja. OSKA raporti kohaselt on Eesti koolides iga neljas füüsikaõpetaja üle 60 aasta vana. Uuringud näitavad, et 76% õpetajatest ei tunne end ühiskonnas väärtustatuna. See peegeldub ka õpilaste tagasisides – 46% õpilastest nendib, et õpetaja ei õpeta oma ainet huvitavalt. 

Ettevõtted ABB, Eesti Energia, Fermi Energia, LHV, Nordecon ja Metrosert lõid koostöös hariduse eestvedajatega füüsikaõpetajatele suunatud programmi „Lae end“, et muuta nüüdisaegne õppekogemus kättesaadavaks kõigile füüsikat õppivatele põhikoolilastele üle Eesti. Programmi partnerid on Eesti Füüsika Selts, Praktikal ja Videoõps.

„Lae end“ programmi kohta loe lisaks www.laeend.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!