Lapsega koos toidu kasvatamine

10. mai 2023 - Kommenteeri artiklit

Kas sinu lapsed teavad, kust tulevad nende taldrikule maitsvad köögiviljad? Toidu päritolu mõistmine on ühelt poolt oluline teadmine, kuid teiselt poolt on ise söögiks toidu kasvatamine lastele lihtsalt lõbus ja vaheldusrikas kogemus. Värske toidu kasvatamine, näiteks seemnete külvamine, õpetab lapsi tundma loodust ja toitumist ning ise millegi eest hoolitsema. See võib aidata isegi muidu üsna pirtsakatel sööjatel suurendada huvi puu- ja köögiviljade söömise vastu.

Pole vahet, kas elad väikeses rõduta korteris või hoopis suure aiaga majas – sinul ja sinu lastel on siiski võimalik ise toitu kasvatada. Siin on mõned näpunäited, mis aitavad sul alustada.

Kuidas koos alustada?

Kõik, mida alustamiseks vajad, on väike plastikust anum, aknakast või taimepott. Alusta köögiviljadest, mille söömist sinu laps naudib ja mis kasvavad suhteliselt kiiresti. Herned, porgandid, salat, kõrvitsad või isegi kress on kõik head valikud. Lase oma lapsel võtta vastutus taimede hooldamise eest. Vajadusel aita teda, kuid luba oma lapsel osaleda taimede kasvatamise planeerimises, nende kastmises jne.

Ära unusta lapse turvalisust, sest aknalaud, kus taimepott asub, võib väiksema lapse jaoks liiga kõrgel olla ja lapse loomulik uudishimu võib põhjustada õnnetuse. Lapsel peab aga kindlasti olema võimalik oma kätetöö ja pingutusega pidevalt tutvuda ja taime arengut jälgida. Kindlate jalgadega ja laiad söögitoolid epoest lahendavad köögis õnneks selle mure.

Väga oluline on kaasata laps saagikoristuse etapis. Endale ise toidu kasvatamise üks lõbusamaid osi on viljade noppimine, et valmistada nendest maitsev einet või otse suhu pista.

Mis on lapsega koos toidu kasvatamise eelised?

Uuringud on näidanud, et lapsed, kes kasvatavad juba väikesest peale ise toitu, söövad suurema tõenäosusega puu- ja juurvilju ning nende toitumisharjumused on tervislikud kogu elu jooksul.

Oluline on rõhutada, et loodusläheduse ja tervisliku toidu kasvatamise ning söömise õpetamine ei eelda oma aia olemasolu. Kuurid, kasvuhooned, kõplad, labidad ja rehad kuluvad ära oma koduaiaga peredele, kuid lihtne aknalaud, kuhu panna mõne taimega lillepott, on olemas igas peres.

Lapsed ei õpi mitte ainult taimede kasvamise teadust, vaid kogevad ka enda kasvatatud toidu söömise rõõmu. Seda nimetatakse toidu empaatiaks, mis tekib, kui lapsel on toiduga sügavam side, aja jooksul viib see tervisliku elustiilini.

Toidu kasvatamine nõuab aega ja kannatlikkust, eriti kui kasvatad alates seemnest kõike ise. Pead koos lapsega ootama päevi ja mõnikord nädalaid, kuni seemned idanema hakkavad. See õpetab lapsele, et alati ei ole edusammud kohe märgatavad ning on tegevusi, mille tulemust tuleb pikemalt oodata.

Koos lastega toitu kasvatada on odav ja lihtne. Kõik, mida sa selleks vajad, on mõned seemned, natuke mulda ja mõni taimepott. Lõbus ja rahuldust pakkuv tegevus, mille juurde saad nädalate ja kuude jooksul ikka ja jälle tagasi tulla, on garanteeritud. Oma toidu kasvatamine võib olla ka suurepärane viis säästa raha. Lõppude lõpuks tähendab iga ise kasvatatud porgand seda, et vähemalt ühe porgandi võrra on nüüd vaja vähem poest osta.

Endale toidu kasvatamine on tõeliselt kasulik oskus, mida lapsed oma elus kunagi ei unusta. See võib aidata kujundada ka tervislikke harjumusi, mis jäävad neile saatma kogu eluks. See on midagi, mille iga lapsevanem peaks oma lapsele eluks kaasa andma.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!