Laulu- ja tantsupidu on suure pere taaskohtumine

5. mai 2023 Sten Weidebaum - Kommenteeri artiklit
XIII noorte laulu- ja tantsupidu “Püha on maa” toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Foto: Sven Zacek

Eestlaste suure pere kohtumispaigaks on kujunenud laulu- ja tantsupidu. 30. juunist 2. juulini koguneme taas Tallinnasse osa saama XIII noorte laulu- ja tantsupeost „Püha on maa“. Eriliseks muudavad iga meie suurpeo loomulikult uus repertuaar ja värsked kunstilised ideed, samuti jagatud väärtused, mis meid suure perena ühte seovad. Need on väärtused, millel püsib eesti kool ja mida meie õpetajad päevast päeva edasi annavad.

Tantsupeo etendus „Sillad“ toimub Kalevi staadionil 30. juunil ning 1. juulil kokku kolm korda. Rahvamuusikapeost „Päriselt“ on võimalik osa saada 1. juulil Vabaduse väljakul toimuval tasuta kontserdil. Kõigi peoliste ühine rongkäik algab 2. juuli hommikul kell 9.30 samuti Vabaduse väljakult ning siirdub Tallinna lauluväljakule, kus kell 14 algab XIII noorte laulupidu „Püha on maa“

Laulupeo kunstiline juht, helilooja ja dirigent Pärt Uusberg on öelnud, et „Püha on maa“ muutub aina vajalikumaks maailmas, kus me elame. „Tänane maailm vajab väga taolist tasakaalu, puhtust ja lootust, mida ma loodan, et tulevane noorte laulupidu pakub.“ Juhtmõtte leidis Uusberg Hando Runneli luuletusest „Valgust!“, mille helilooja selle peo eel ka lauluks tegi. 

Tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman kirjeldab tänavuse peo sisu nii: „Tantsupeo etendus on inimeseks kasvamise ja tema ajas võrsumise lugu. Sild kui sümbol seob kokku loodava lavastuse, milles noor inimene hakkab ehitama sisemisi sillakaari, otsides teed oluliste väärtuste juurde oma elus.“ 

Rahvamuusikapeo üldjuhi Juhan Uppini sõnul viitab pealkiri „Päriselt“ rahvamuusikapeo kesksele väärtusele – pärimusmuusikale –, sidudes kokku traditsiooni ja nüüdisaegse noore, kes on muusikas leidnud omale olemise mõtte, ühtekuuluvustunde ja keele. 

Teekond XIII noorte laulu- ja tantsupeole on olnud tavapärasest pikem ning väljakutseterohke. Suurima kummarduse peo kunstilise toimkonna poolt tahame teha õpetajatele, kes on sel teekonnal meie noori muusikuid ja tantsijaid kindlal käel juhtinud sillal üle kõigi vaevavete, tuues kümned tuhanded noored Tallinnasse XIII noorte laulu- ja tantsupeole „Püha on maa“. 

Suur tänu sulle, armas õpetaja!

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist kuni 2. juulini 2023 Tallinnas.

Lisainfot XIII noortepeo kohta leiate veebilehelt laulupidu.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!