Militaarspreivärv tõi Võru poistele parima õpilasfirma tiitli

15. mai 2023 Hamburg ja Partnerid - Kommenteeri artiklit

Eesti parima õpilasfirma tiitli viisid sel aastal koju Võru Gümnaasiumi 11. klassi õpilased Reio Metsla, Robin Laiv ja Tair Linnas õpilasfirmast MilSpray. Noored gümnasistid on toonud turule militaarspreivärvi, millele on oma heakskiidu andnud ka kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.

Õpilasfirma idee sündis militaarlaagris, kui tegevjuhil Tair Linnasel kulus tuubivärvidega näo maskeerimiseks liiga palju aega. „Mõtlesin, et selleks peab olema kiirem ja kasutuajasõbralikum viis ja nii tekkiski mõte panna praegu kaitseväes kasutusel olev tuubivärv pihustatavasse spreipudelisse,“ ütles Linnas.

Tootearendusprotsessis konsulteerisid noored keemikutega ning toote müümiseks tuli hankida mitmeid lubasid. Militaarvärvisprei koostisosad on nahasõbralikud ja neid on võrreldes tavapärase kaitsevärviga lihtsam nahalt eemaldada. On mõte lisada tulevikus spreivärvile juurde ka sidruheinaõli, mis peaks tõrjuma sääski ja muid putukaid.

Žüriiliikmete sõnul oli õpilasfirmade tase tänavu erakordselt kõrge. Oli mitmeid meeskondi, kes suudaks kasvada paari aastaga miljoni käibega ettevõtteks. MilSpray puhul tõi žürii esile potentsiaali teha tulevikus koostööd mitmete riikide ja riigiasutustega. 

Eesti parim õpilasfirma esindab Eestit juulis Istanbulis toimuval Euroopa õpilasfirmade võistlusel. Eesti poistele lisaks jahib Euroopa parima õpilasfirma tiitlit rohkem kui 40 õpilasfirmat. „Eesti parima õpilasfirma tunnustus on loomulikult super ja loodame, et meil läheb ka Euroopa võistlusel hästi,“ sõnas Linnas.

Teise koha ja Patendivolinike koja intellektuaalomandi eripreemia pälvis Tallinna 21. Kooli õpilasfirma Mossy keskkonnasõbraliku filtriga õhupuhasti eest. Nende leiutis pakub alternatiivi looduses mittelagunevatele HEPA-filtritega õhupuhastitele. Õpilasfirma uuenduslik toode jõudis sel aastal ka Negavati konkursil kümne parima idee ja Ajujahi konkursi 40 parima hulka. Mossy tiimi kuuluvad Frederik Rossar, Eliise Lehtsaar, Gregor-Mattias Froš ja Marii Heleen Rannala.

Kolmanda koha noppis Tallinna Reaalkooli õpilasfirma PELA. Nende eestikeelne seltskonnamäng „Mida MEEMI?!“ koosneb igapäevaelu koomilisi situatsioone kirjeldavatest teksti- ja pildikaartidest, millel kohtame ka tuntud Eesti inimesi. Õpilasfirma on müünud juba üle 500 seltskonnamängu. Mängu autorid on Patrik Roostfeldt, Alexandra Elo, Mihkel Ratassep ja Ants Erik Nõmper. 

Lisaks jagati õpilastele hulgaliselt eripreemiaid

● Rahva lemmiku ja Profexpo parima toiduvaldkonna õpilasfirma eripreemia pälvis Gustav Adolfi Gümnaasiumi, Tallinna Reaalkooli ja EBS-i gümnaasiumi õpilasfirma Marie. Nende käsitöö- ja kristallpokaalide kuju on inspireeritud Prantsusmaa kuninganna Marie Antoinette’i vasakust rinnast. Marie eesmärk on innustada naisi tähistama elu ja võtma aega iseenda jaoks. Õpilasfirma annetab 10 protsenti kasumist vähiliidule.

● Wise’i tiimitöö eriauhinna pälvis Gustav Adolgi Gümnaasiumi õpilasfirma Pakiline, mis valmistab diivanifirmade tootmisest üle jäänud kunstnahast esmaabikotte. Kõik õpilasfirma valikus olevad esmaabikotid on õmmelnud erivajadusega inimesed.

● Manpoweri eriauhind „Ready for Work“ läks Pirita Majandusgümnaasiumi õpilasfirmale E-Light, mis toodab ühekordsetest e-sigareti kestadest taaslaetavaid taskulampe. 

● Ettevõtlusprogrammi „Edu ja tegu“ nutika probleemilahenduse eripreemia pälvis Luunja Keskkooli õpilasfirma Digiabi, mis pakub elukogenud inimestele digiabiteenuseid ja digiringe.

● UC Rent eripreemia läks Tallinna Õismäe Vene Lütseumi õpilasfirmale Enigma, mis toodab varjuteatri efektidega lasteraamatuid ja varjuteatri komplekte.

● Coca-Cola HBC Eesti kõige vastutustundlikuma õpilasfirma ja E-kaubanduse liidu eripreemiad noppis Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi õpilasfirma HILK oma korduvtäidetavate deodorantide eest.

● E-kaubanduse Liidu parimaa e-poe auhind läks Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilasfirmale RUF, mis toodab taaskasutatud auto turvavöödest koerte kaelarihmasid ja trakse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!