Musta Kasti suvi Luke mõisapargis 

5. mai 2023 Must Kast - Kommenteeri artiklit
Teatril Must Kast käib 9. hooaeg. Foto: Gabriela Urm

Must Kast teeb sel suvel koostööd lavastajatandemiga Katrin Pärn ja Janek Savolainen, tuues kaunis Luke mõisapargis lavale klassikatöötluse „Luikede järved“. 

Pjotr Tšaikovski „Luikede järv“ on aegumatu klassika. Vesi järves on selge ja klaar! Kuid mida oodata Musta Kasti töötlusest? Järvi saab pealkirjas mitu, balletitantsijaid trupis ei ühtegi. Jah, vesi läheb kohe sogasemaks, põhjamudast väänlevad üles salapärased kasvud, kusagil ulbivad päästerõngasteta näitlejad, kes hõikavad palavas augustiöös üksteisele saamatuid repliike. Räägivad? Tantsimise ajal, vahepeal või koguni … asemel? Ja mida nad sellega siis öelda tahavad? 

Lugu iseenesest on õnneks lihtne ja tuttav, räägib armastusest. Armastajatest. Võimatust armastusest, ebavõrdsest armastusest. On noormees, kes armub neidu. Aga neiu ei ole päriselt tema maailmast – neiu käib öösiti luigeks. Ümberringi on kurjad jõud, mis on selle liidu vastu. Ja nagu klassikalistes tragöödiates ikka, lõpeb keelatud lembus armastajate surmaga. Meie tahaks muidugi loota, et saab ka teisiti. Võib-olla isegi koomilisemalt. Ehk saame Tšaikovski klassikalisele kurvale loole anda õnneliku lõpu. 

„See on küll Tšaikovski „Luikede järv“, aga samas ka meie kõigi teiste, tavaliste ja ebatavaliste inimeste „Luikede järv“,“ kirjeldab lavastaja-dramaturg Katrin Pärn. Lisaks talle loob „Luikede järvede“ sisu- ja vormikeele lavastaja-koreograaf Janek Savolainen Vanemuisest. Kostüümid kujundab Triinu Pungits, valguskunstnik on Priidu Adlas Eesti Draamateatrist. Pjotr Tšaikovski heliloomingut töötleb Kaarel Kuusk. Lavalt järvevette hüppab Musta Kasti trupp, seekord koosseisus Jaanika Tammaru, Kaija M Külm, Laura Niils, Kaarel Targo, Karl Robert Saaremäe, Johannes R. Sepping ja Siim Angerpikk. 

Suvelavastus „Luikede järved“ esietendub 1. augustil 2023. Järgmised etendused toimuvad 2., 4., 9., 10., 11., 18. ja 19. augustil. 

Piletid on saadaval Fientas ning nende hinnad kasvavad ajaga: soodsamaid pileteid on võimalik soetada mai lõpuni. Lavastusele lisaks on võimalik nautida Luke mõisa pakutavat õhtusööki, mille saab endale ette tellida mõisa kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!